Savjetovanje s javnošću za Prijedlog pravilnika o mesnim proizvodima

Postojeći Pravilnik o mesnim proizvodima („Narodne novine“, br. 131/12) potrebno pojednostaviti na način da se propišu odredbe za one mesne proizvode za koje je zaista potrebno definirati i zadati određene zahtjeve i parametre, dok se ostali proizvodi mogu raditi prema proizvođačkoj specifikaciji.

Drugi razlog izrade novog Pravilnika je taj što su se razvile nove tehnologije i novi proizvodi koje je potrebno definirati Pravilnikom, dok se neki proizvodi više ne proizvode ili se proizvode na drugačiji način. Također, postojeći Pravilnik sadrži previše općih definicija koje su i tako sukladne odredbama Uredbi (EZ) br. 852/2004 o higijeni hrane i Uredbi (EZ) br. 853/2004 o utvrđivanju određenih higijenskih pravila za hranu životinjskog podrijetla. Također, potrebno je propisati konkretne fizikalne i fizikalno-kemijske parametre  (aw, udio vode, masti, bjelančevina) kako bi iste zaštitili pod određenim nazivima te kako bi inspekcija mogla kontrolirati propisane parametre. Određene proizvode koji se više ne proizvode ili za koje ne postoje posebni zahtjevi, a definirani su postojećim Pravilnikom o mesnim proizvodima, nisu ušli u izradu novoga Pravilnika.

Savjetovanje je otvoreno do: 21.8.2017.

Savjetovanje je moguće pronaći na poveznici:

https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=5724