Savjetovanje s javnošću za Pravilnik o detaljnim pravilima uspostave sustava i postupaka temeljenih na načelima HACCAP sustava

Opis savjetovanja: Ovim se Pravilnikom propisuju detaljna pravila za uspostavu, provedbu i održavanje sustava i postupaka temeljenih na načelima HACCP sustava. Pravilnik o detaljnim pravilima za uspostavu, provedbu i održavanje sustava i postupaka temeljenih na načelima HACCP sustava, koji je izrađen na temelju Zakona higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu (NN 83/22) i Zakona o hrani (NN 18/23) će zamijeniti i staviti izvan snage Pravilnik o pravilima uspostave sustava i postupaka temeljenih na načelima HACCP sustava (NN 68/15) izrađen na temelju starog Zakona higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu iz 2013. godine. Cilj Pravilnika jest usklađivanje s Obavijesti komisije o provedbi sustava upravljanja sigurnošću hrane kojima su obuhvaćeni dobra higijenska praksa i postupci koji se temelje na načelima HACCP-a, uključujući olakšavanje/fleksibilnost provedbe u određenim poduzećima u prehrambenom sektoru (2022/C 355/01) te da subjekti u poslovanju s hranom koji posluju u RH i hranu stavljaju na nacionalno tržište kao i zajedničko tržište država članica kao i tržište trećih zemalja, uspostavom, provedbom i održavanjem sustava i postupaka temeljenih na načelima HACCP sustava doprinose njezinoj sigurnosti i zdravstvenoj ispravnosti.

Savjetovanje je otvoreno do: 18.5.2025.

Savjetovanje je moguće pronaći na poveznici: https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=30353