Školska shema

Od školske godine 2017./2018. započela je provedba Školske sheme koja je objedinila:

  • Shemu školskog voća i povrća i
  • Program mlijeka u školama

U Školsku shemu uključeni su učenici osnovnih i srednjih škola na području Republike Hrvatske. Lista prihvatljivih proizvoda u okviru Školske sheme proširena je te će učenici od školske godine 2018./2019. moći dobivati sljedeće proizvode:

1. Voće i povrće: marelice, trešnje, breskve, nektarine, šljive, jabuke, kruške, dunje, bobičasto voće, agrumi, mrkva, repe, cikla, crni korijen, celer, rotkve i ostalo jestivo korijenje i rajčice.

2. Mlijeko i mliječni proizvodi: mlijeko za piće i verzije bez laktoze, običan jogurt, fermentirani ili zakiseljeni mliječni proizvodi bez dodanog šećera, arome, voća, oraha ili kakaa.

*podebljanim slovima istaknuti su dodatni proizvodi prihvatljivi u Školskoj shemi

U periodu od 25. kolovoza do 25. listopada 2018. godine na mrežnim stranicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavljen je Javni poziv na kojemu su osnivači škola mogli iskazati interes za sudjelovanje u Školskoj shemi. Dobavljači mogu iskazati interes za sudjelovanje u Školskoj shemi na Javnom pozivu tijekom cijele školske godine. Škole mogu započeti s raspodjelom voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda od 15. listopada 2018. godine. Isporuka voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda odvijat će se najmanje jednom tjedno u dane održavanja nastave u skladu sa školskim kalendarom tijekom razdoblja provedbe Školske sheme.

Novim modelom Školske sheme predviđeno je da će:

  • škole ugovarati nabavu, kupovati od lokalnih proizvođača (dobavljača) i raspodijeliti učenicima voće i povrće i/ili mlijeko i mliječne proizvode
  • osnivači škola iskazati interes za sudjelovanje u Školskoj shemi na Javnom pozivu i podnositi zahtjev za potporu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Ugovorima između škola i osnivača škola uredit će se međusobna prava i obveze te razgraničiti odgovornost škola i osnivača.  

Škole odabiru dobavljača dajući prioritet kratkim lancima opskrbe i nabavci proizvoda od lokalnih proizvođača. 

Dobavljači će isporučivati voće i povrće (100-150 g po djetetu tjedno) te mlijeko i mliječne proizvode (0,15-0,25 l po djetetu tjedno). 

Kontakti

e-mail: skolska.shema@mps.hr 

telefoni: + 385 1 6106 175
              + 385 1 6109 528
              + 385 1 6109 704
              + 385 1 6106 697
              + 385 1 6106 631