C1.5. R1 Uspostava mreže logističke infrastrukture za jačanje proizvodno tržišnog lanca u sektoru voća i povrća

Cilj je organizirati i povezati ponudu malih poljoprivrednih gospodarstava kroz proizvođačke organizacije, a izgradnjom logističke infrastrukture će se kroz proizvođačke organizacije potaknuti udruživanje, suradnja, razmjena iskustava i znanja, a što će poboljšati poziciju poljoprivrednika u opskrbnim lancima i doprinijeti razvoju proizvoda veće dodane vrijednosti. U sektoru voća i povrća mjera će doprinijeti unaprjeđenju položaja proizvođača voća i povrća u lancu opskrbe, organiziranju proizvođača u proizvođačke organizacije, poboljšanju prihoda proizvođača voća i povrća te posebno mikro i malih poljoprivrednih gospodarstava.

Raspolaganje proizvođačke organizacije logističkom infrastrukturom doprinijet će temeljitoj promjeni položaja udruženih proizvođača za razliku od samostalnog nastupa na tržištu iz pozicije pojedinog poljoprivrednog gospodarstva koje nije u mogućnosti primjereno skladištiti i pripremiti proizvedene količine voća i povrća.

Proizvođačima udruženim u proizvođačku organizaciju u okviru ovakvih projekata pružit će se šira pomoć kroz skupno strateško istraživanje tržišta, kontrola proizvodnje s jednog mjesta, uvođenje e-trgovine voćem i povrćem te doradu i preradu voća i povrća kao alternativni kanal plasmana voća i povrća, kao i ostale servisne poslove u ime i za račun voćara i povrćara vezanih uz projekt logističke infrastrukture.

Nadalje, u cilju jačanja tržišne prepoznatljivost osigurat će se materijalne preduvjete uspješne tržišne komunikacije koja može pridonijeti boljoj vidljivosti i vrijednosnoj percepciji voća i povrća. Za potrošača je važno imati informaciju o porijeklu proizvoda sve do razine informacije s kojeg gospodarstva dolazi.