Dobrovoljni sporazum o sprječavanju i smanjenju nastajanja otpada od hrane „Zajedno protiv otpada od hrane“

Na svečanom potpisivanju održanom 22. ožujka 2023. godine u Zagrebu potpisan je Dobrovoljni sporazum o sprječavanju i smanjenju nastajanja otpada od hrane „Zajedno protiv otpada od hrane“ (dalje: Sporazum) između Ministarstva poljoprivrede te predstavnika proizvođača i prerađivača hrane, trgovine, ugostiteljstva, znanstvene i akademske zajednice, jedinica lokalne i regionalne samouprave, neprofitnih organizacija i inicijativa te udruženja i tvrtki. Na svečanom potpisivanju Sporazum su potpisala 33 potpisnika, a za vrijeme njegovog trajanja od pet godina dostupan je za pristupanje novim potpisnicima. Potpisnici se svojim potpisom dobrovoljno obvezuju na ulaganje napora u smanjenje otpada od hrane u svojim poslovnim procesima, doniranje hrane, ali i na aktivnu komunikaciju prema potrošačima. Na taj način Sporazum obuhvaća cjeloviti lanac djelovanja, od proizvodnje i prerade hrane do kućanstava.

Sklapanje Sporazuma je dio provedbe nacionalnog Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otada od hrane RH 2019-2022 (Narodne novine, broj 61/19) te reformske mjere C1.5. R4  „Unaprjeđenje sustava doniranja hrane“ iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost RH  2021.-2026. pokrenulo, a navedena aktivnost nastavlja se i u okviru provedbe novog Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otada od hrane za razdoblje od 2023. do 2028. godine (Narodne novine, broj 156/22).

Općenito sklapanje ovakvih sporazuma ima za cilj poticanje suradnje i dijaloga različitih dionika, a usmjereno je na preventivne aktivnosti - preraspodjelu viškova hrane te sve ostale aktivnosti koje mogu pridonijeti učinkovitosti sustava sprječavanja nastajanja otpada od hrane kojima se utječe i na smanjenje troškova poslovanja te ostvaruju uštede koje se mogu usmjeriti na druga poslovna ulaganja. Ujedno, sporazum predstavlja i doprinos društveno odgovornom i socijalno osjetljivom poslovanju dionika, stoga ovim putem pozivamo sve zainteresirane dionike da se uključe u ovu inicijativu.

Tekst sporazuma s popisom njegovih potpisnika je dostupan na poveznici.