Ptičja gripa utvrđena kod domaće peradi - nema opasnosti za širenje virusa - počinje veterinarska akcija eutanazije preostale peradi

U mjestu Križnica u Virovitičko-podravskoj županiji na jednom obiteljskom gospodarstvu utvrđena je ptičja gripa soja H5N8 od koje je uginulo svih 15 komada domaće peradi (kokoši, patke, pilići).

Križnica je izolirano selo na lijevoj obali Drave gdje ukupno 22 mala gospodarstva ekstenzivno drže perad, koju uzgajaju za vlastite potrebe. Selo je posve izolirano rijekom Dravom i državnom granicom i nema opasnosti od prenošenja i daljnjeg širenja virusa, ali je nužno provesti sve mjere opreza.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede odmah je poduzela sve mjere izolacije naselja. U zaraženom području već je uspostavljena zabrana kretanja osoba, životinja i vozila. Pristup je moguć samo preko visećeg pješačkog mosta i preko skele na rijeci Dravi, što osigurava policija.

Danas od 9 sati u cijelom selu Križnica provodit će se eutanazija peradi. Istovremeno, veterinarski inspektori će na svakom gospodarstvu obaviti i procjenu vrijednosti eutanizirane peradi kako bi se vlasnicima isplatilo  obeštećenje.

Medijima će se omogućiti snimanje izjave pomoćnika ministra za veterinarstvo i sigurnost hrane Damira Agičića dr. vet. danas, 30. prosinca 2016. godine oko 10:30 sati kod pješačkog mosta na Dravi.

Molimo predstavnike medija da se pridržavaju sigurnosnih uputa i poštuju pravila postupanja u ovakvim situacijama.



Stranica