Uspješno završena veterinarska akcija u mjestu Križnica u Virovitičko-podravskoj županiji nakon slučaja ptičje gripe u domaće peradi

Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede uspješno je danas, 30. prosinca 2016. godine u 15 sati završila provođenje propisanih mjera eutanazije peradi, dezinfekcije i dekontaminacije na 29 poljoprivrednih gospodarstava u mjestu Križnica u Virovitičko-podravskoj županiji nakon potvrde da je 15 komada domaće peradi na jednom poljoprivrednom gospodarstvu uginulo od posljedica zaraze ptičjom gripom soja H5N8.

Eutanizirano je ukupno oko 990 komada peradi, a 40 uzoraka uzeto je za daljnje analize. Sve eutanizirane životinje neškodljivo su zbrinute u pogonu tvrtke Agroproteinka. 

Radi sprečavanja širenja potencijalne zaraze propisat će se mjere postupanja s peradi u okolnim mjestima od utvrđenog mjesta žarišta.

Ovim putem zahvaljujemo svim građanima i medijima što se pridržavaju sigurnosnih mjera.

Podsjećamo, influenca ptica (ptičja gripa) je vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica, a nikada nije uzrokovala bolest kod ljudi.

Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a u pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad. Infekcija u ptica i peradi se širi preko iscjetka dišnog trakta, izmetom, lešinama uginulih ptica. Izmet oboljele ptice sadrži visoku koncentraciju virusa pa se njime može kontaminirati voda, oprema, krma, stelja, prijevozna sredstva, odnosno sve što dođe u kontakt s takvim izmetom, tako da je mogućnost horizontalnog prijenosa velika.

Sukladno važećem zakonodavstvu obveza posjednika životinja (svaka pravna ili fizička osoba koja je kao vlasnik, korisnik ili čuvar izravno odgovorna za zdravlje životinja) je prijava sumnje na bolest veterinaru.

ZNAKOVI KARAKTERISTIČNI ZA BOLEST
Iznenadna uginuća peradi bez kliničkih znakova bolesti
Potištenost
Nakostriješenost perja
Značajan pad nesivosti i valivosti, loša  kvaliteta ljuske jajeta
Kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun
Edem glave i vrata
Cijanoza kreste i podbradnjaka
Sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu
Živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje)

Pozivaju se posjednici peradi na odgovorno ponašanje i pridržavanje biosigurnosnih mjera u cilju sprječavanja unosa uzročnika infekcije u domaće peradi.



Stranica