Ministrica Vučković predstavila natječaj za obnovu poljoprivrede na potresom pogođenim područjima

Slika /slike/Priopcenja/Predstavljanje mjera SSM.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u ponedjeljak 22. veljače 2021. godine posjetila Sisačko-moslavačku županiju, pri čemu je obišla lokalna poljoprivredna gospodarstva, sudjelovala na sastanku Stožera za otklanjanje posljedica uzrokovanih potresom na kojem je predstavila natječaj za obnovu poljoprivredne proizvodnje i dodatne mjere za razvoj poljoprivrede na potresom pogođenim područjima te je posjetila izmješteni ured Ministarstva poljoprivrede u Petrinji.

Sredstvima novog Natječaja Mjere 5 Programa ruralnog razvoja, a na koji će prijave biti moguće ovoga mjeseca po ubrzanoj i pojednostavljenoj proceduri, pogođeni poljoprivrednici će moći sanirati poljoprivredno zemljište, izgraditi i/ili rekonstruirati objekt, popraviti i/ili nabaviti strojeve, mehanizaciju i opremu za poljoprivrednu proizvodnju, nabaviti domaće životinje i sadnice višegodišnjeg bilja, a dodatno će se poticati i uporaba drva u obnovi poljoprivrednih gospodarskih objekata.
 
Dodatno se planira nadogradnja Mjere 11 u svrhu dodatnog poticanja ekološkog stočarstva i promjene u Mjeri 6 za mlade i male poljoprivrednike s ciljem ostanka, rasta i razvoja svojih proizvodnji na potresom pogođenom području. Spomenut je i projekt Sisačko-moslavačke županije i Hrvatskih voda koji će se financirati iz Programa ruralnog razvoja - izgradnja sustava navodnjavanja Velika Ludina s revitalizacijom voćnjaka unutar Mjere 4. Predviđena je i dodatna aktivacija podmjere 4.1.1. za ulaganje u opremu za navodnjavanje, uz poticanje na udruživanje u proizvođačku organizaciju, kao i aktivacija zapuštenog poljoprivrednog zemljišta i korištenje šumskog zemljišta u poljoprivredne svrhe.
 
„Aktivirali smo sve mehanizme pomoći za pogođene poljoprivrednike. Osim 120 milijuna kuna kroz Mjeru 5 za obnovu i opremanje PG-ova i 60 milijuna kuna za mlade i male poljoprivrednike kroz Mjeru 6, nastavit ćemo i s izravnim potporama od kojih smo u prvim tjednima, uz mjere ruralnog razvoja, isplatili 93 milijuna kuna“, izjavila je ministrica Vučković naglasivši pritom da će prijave na natječaje biti ubrzane i pojednostavljene te dodala: „Svaki poljoprivrednik će imati savjetnika i pomoć s dokumentacijom, a navedene mjere pomoći neće samo doprinijeti obnovi narušenog poljoprivrednog potencijala, već su dio šire namjere da se revitalizira poljoprivreda ovoga područja.“
 
Ministrica Vučković je u posjetu Petrinji posjetila izmješteni ured Ministarstva poljoprivrede gdje će poljoprivrednici u uredovnom vremenu moći dobiti informacije i savjete stručnih djelatnika Ministarstva poljoprivrede. Službenici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a do sada su kontaktirali 4.439 PG-a, pri čemu je s njih više od 2.100 ostvaren i neposredni kontakt obilaskom gospodarstva na terenu. Kroz sustav donirane stočne do sada je zaprimljeno više od 866 tona hrane za stoku, od čega je razdijeljeno oko 735 tona stočne hrane poljoprivrednicima u potrebi. Posredovano je u otkupu 227 grla stoke po poštenim tržišnim cijenama.

Pisane vijesti