Ministrica Vučković u Zadarskoj županiji uručila ugovore vrijedne 39 milijuna kuna

  • Slika /slike/Priopcenja/z1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u utorak 23. veljače 2021. godine posjetila Zadarsku županiju, pri čemu je u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak i ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića te predstavnika lokalne i regionalne samouprave uručila ugovore za projekte iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, a radi se o 34,8 milijuna kuna ulaganja u Ribarsku luku Vela Lamjana te opremanju i izgradnji Centra za školjkarstvo u vrijednosti 4,5 milijuna kuna.

Ministrica Vučković je tijekom službenog posjeta Zadru uručila ravnatelju Lučke uprave Zadar Robertu Škifiću Odluku o dodjeli sredstava u okviru mjere I.23/I.24 “Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa” za Ribarsku luku Vela Lamjana u Kalima u vrijednosti 34,8 milijuna kuna. Nakon početnih 36,84 milijuna kuna za prvu fazu radova, novim je ugovorom obuhvaćena  druga faza radova koja uključuje nasipavanje mora u površini od 6 tisuća m2 za odlaganje ribarskih mreža i ostale opreme, izgradnju prometnica, poslovne zgrade ( 650 m2),  prostorije za edukacije za ribare i 1200 m2 zatvorenog prostora za odlaganje opreme i rad neovisno o vremenskim prilikama.

Odlukom koju je ministrica Vučković svečano uručila županu Zadarske županije Božidaru Longinu ugovorena je maksimalna potpora kojom će se stopostotno financirati aktivnosti u okviru operacije „Poboljšanje i razvoj pomoćnih objekata i infrastruktura potrebnih za povećanje potencijala akvakulturnih lokaliteta i za smanjenje negativnog utjecaja akvakulture na okoliš - ulaganja u konsolidaciju zemljišta, opskrbu energijom ili upravljanje vodama“, a koje uključuju izgradnju i opremanje modernog centra za pročišćavanje i otpremu školjkaša bruto površine 352 m2 čime će se stvoriti osnova za bolju produktivnost uzgajivača školjkaša te učiniti proizvodnju sigurnom s obzirom da je školjka kategorija visokog rizika.  Projekt pozicioniran u blizini iskrcajnog mjesta za brodice uključuje ulaganja u postrojenja za primarnu obradu školjkaša (odvajanje, čišćenje i pranje)  i pakiranje te za purifikaciju školjkaša (4 tone na dan; dagnje i kamenice), koja može služiti i kao skladišni kapacitet.

„U Zadarskoj županiji ukupno je ugovorena 1,6 milijarda kuna poljoprivrednih potpora i potpora ribarstvu, od čega je do sada isplaćeno gotovo 1,3 milijardi kuna. Kroz Europski fond za pomorstvo i ribarstvo ugovorena su ukupno 929 projekta vrijednosti odobrene potpore u iznosu od 574 milijuna kuna. Navedena sredstva doprinijet će našoj namjeri da se ojača i konsolidira domaća proizvodnja, kao i konkurentnost i otpornost sektora akvakulture i ribarstva, što dokazuje da već slijedimo strateške smjernice nove Strategije koja ima za cilj maksimalno iskorištenje potencijala i, u konačnici, kompletnu revitalizaciju.“izjavila je ministrica Vučković povodom uručivanja ugovora te dodala „Nažalost, hrvatska poljoprivreda suočava se s koronakrizom, a ni djelatnici sektora akvakulture i ribarstva nisu ostali pošteđeni, zbog toga smo osigurali 180 milijuna kuna europskih sredstava pomoći te prošle godine bespovratno isplatili 22 milijuna kuna državne potpore.“

Također, ministrica Vučković je u službenom posjetu Zadarskoj županiji obišla sustav javnog navodnjavanja Baštica u općini Smilčić, koji je trenutno u drugoj fazi provedbe. Površina koja je obuhvaćena sustavom javnog navodnjavanja iznosi 158,00 hektara, ugovorena vrijednost potpore iznosi gotovo 23 milijuna kuna iz podmjere 4.3.1. Programa ruralnog razvoja, a omogućit će priključenje na sustav za 43 poljoprivrednika te doprinijeti održivom upravljanju resursima i jačanju lokalne poljoprivredne proizvodnje.

Pisane vijesti