Programi gospodarenja šumama privatnih šumoposjednika

Programi gospodarenja šumama privatnih šumoposjednika (Programi) predstavljaju osnovni dokument na temelju kojeg se gospodari šumama u vlasništvu privatnih šumoposjednika.

Ovo Ministarstvo provodi javne nabave za njihovu izradu, pri čemu se izrada povjerava licenciranim izvođačima uz redovitu uredsku i terensku kontrolu kvalitete i količine obavljenih radova. U tijeku izrade programa Ministarstvo organizira uvodna predavanja, javne uvide i rasprave gdje šumoposjednici s područja koje obuhvaća program imaju priliku dobiti osnovne spoznaje o načinu izrade programa i upoznati se s njegovim značenjem u gospodarenju šumama. Nakon izrade, programe odobrava Ministarstvo poljoprivrede, nakon čega se šumama šumoposjednika obuhvaćenih programom gospodari prema smjernicama gospodarenja propisanih u programu.

S obzirom da je teško govoriti o dugoročnom planiranju jer su šumski ekosustavi u dinamičnoj ravnoteži te stalno podliježu promjenama kojima se treba prilagođavati programi prolaze kroz postupke revizije i obnove.

Strukturu 414 gospodarskih jedinica kojima su obuhvaćene šume privatnih šumoposjednika čine uređene gospodarske jedinice, one koje se uređuju te one koje će se u uređivati sukladno predviđenoj dinamici uređivanja privatnih šuma, odnosno za koje će se izraditi program gospodarenja.

Izrada programa jedna je od mjera i načela za popravljanje njihovog stanja iz čega proizlazi nužnost uvrštavanja šuma šumoposjednika u programe gospodarenja kako bi se gospodarenje istima vodilo sukladno pravilima šumarske struke.