Usvojen Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o drvenastim kulturama kratkih ophodnji

Slika /slike/Priopcenja/VRH_8198 vlada.jfif

Na 15. sjednici Vlade održanoj u četvrtak, 25. srpnja 2024. u 12 sati, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, usvojen je Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o
drvenastim kulturama kratkih ophodnji.

Zakonom o poljoprivredi određuju se ciljevi i mjere poljoprivredne politike, pravila vezana uz zajedničku organizaciju tržišta poljoprivrednih proizvoda, mjere informiranja i promocije, pravila o jakim alkoholnim pićima, prikupljanje podataka i izvješćivanje o cijenama poljoprivrednih proizvoda i sl.
Prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivredi propisuju se načela postupanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u slučajevima sumnje na prijevaru, umjetnog stvaranja uvjeta, financijskih korekcija i kazni za korisnike potpora u okviru Zajedničke poljoprivredne politike. Nadalje, propisane su odredbe o sukobu interesa, dvostrukom financiranju, povratu sredstava, više sile i izvanrednih okolnosti.

Kako bi se dodatno potaknula promocija i prepoznatljivost hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, uočena je potreba kroz dodjelu državne nagrade dati osobito priznanje poljoprivrednicima koji su svojim radom i zalaganjem postigli istaknute rezultate u promociji i razvoju prepoznatljivosti hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te na taj način potaknuti i druge poljoprivrednike na unaprjeđenje svog djelovanja.

S obzirom na obveze izvješćivanja Europske komisije o tržištu etilnog alkohola poljoprivrednog podrijetla u Republici Hrvatskoj, potrebno je uvesti obvezu gospodarskim subjektima u proizvodnji etilnog alkohola poljoprivrednog podrijetla u Republici Hrvatskoj za dostavu tih podataka.
Utvrđena je i potreba dodatnog unaprjeđenja postojećih normativnih rješenja u području savjetovanja poljoprivrednika i drugih korisnika potpora te usklađenja odredbi o izuzeću od ovrhe sredstava potpore isplaćenih po osnovi mjera poljoprivredne politike s odredbama posebnog propisa kojim se uređuje ovrha.

Glede izrade i donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o drvenastim kulturama kratkih ophodnji, cilj  je učinkovita provedba Zakona te bolja i učinkovitija kontrola uzgoja kultura kratkih ophodnji.
Predloženim izmjenama i dopunama Zakona izvršene su korekcije koje će poboljšati primjenu Zakona te omogućiti učinkovitiju  provedbu u cilju zaštite poljoprivrednog zemljište od eksploatacije u nepoljoprivredne svrhe, a istodobno korištenje poljoprivrednog zemljišta lošijeg boniteta za proizvodnju obnovljivih izvora energije te u cilju efikasnijeg praćenja i kontrole uzgoja kultura kratkih ophodnji.
 
Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona se predlaže da se iz površina, na kojima se mogu osnovati i uzgajati kulture kratkih ophodnji, izuzme poljoprivredno zemljište vrednovano kao (P3) jer se takvo poljoprivredno zemljište može privesti poljoprivrednoj proizvodnji.
Propisuje se da Upisnik proizvođača drvenastih kultura vodi nadležni upravni odjeli u jedinici područja (regionalne) samouprave, odnosno Grada Zagreba.

Propisuje se da drvna masa nakon uklanjanja kulture, za proizvođače kultura koji su brisani iz Upisnika, pripada proizvođaču kulture.

Propisuje se obveza za proizvođače koji, do stupanja na snagu ovoga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona, već imaju osnovan nasad, a nisu upisani u Upisnik i/ili nisu podnijeli zahtjev za stručni nadzor kultura, moraju isto učiniti u roku od tri mjeseca od stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona.

Donošenjem Zakona štitimo poljoprivredno zemljište od eksploatacije u nepoljoprivredne svrhe te omogućujemo stavljanje u funkciju poljoprivrednog zemljišta lošijeg boniteta za proizvodnju obnovljivih izvora energije. Ovim Zakonom osigurava se učinkovita kontrola i evidencija površina u kojima se osnivaju nasadi drvenastih kultura kratkih ophodnji te učinkovitost u postupku upisa u Upisnik proizvođača  drvenastih kultura kratkih ophodnji, nadalje osigurat će se učinkovitost u postupku kontrole uzgoja.

Foto: Vlada RH

Pisane vijesti