Proširenje registracije sredstva za zaštitu bilja MOSPILAN 20 SG

Slika /slike/Priopcenja/zutica2672024.jpg
Usprkos fitosanitarnim mjerama, zlatna žutica se i dalje širi, ugrožavajući kako područja u kojima se udomaćila, tako i nova vinogradarska područja. Da bi se širenje bolesti obuzdalo, suzbijanje i sprječavanje širenja zlatne žutice provodi se sustavni pristup pod vodstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva koji se opisuje i propisuje Akcijskim plan za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze za razdoblje 2023. - 2025. godine.

Akcijski plan se donosi s glavnim ciljem postizanja učinkovitijeg sprječavanja širenja zlatne žutice vinove loze. Suzbijanje i iskorjenjivanje zlatne žutice doprinijet će smanjenju gospodarskih šteta u vinogradarskoj proizvodnji, osigurati održivost domaćeg vinogradarstva i vinarstva te doprinijeti razvoju i napretku tih grana poljoprivredne proizvodnje u RH.

Zlatna žutica vinove loze najopasnija je bolest vinove loze u Europi. U vinogradima u kojima se pojavi brzo se širi te čini velike štete, koje se očituju u gubitku grožđa i trajnom gubitku zaraženih trsova. Zarazu širi američki cvrčak, kojeg je potrebno suzbijati.

Važno je da svi vinogradari obave suzbijanje vektora američkog cvrčka jedinog poznatog prirodnog vektora opasne bolesti u demarkiranom području, ali i nezaraženom području ako se utvrdi njegova prisutnost u vinogradima, matičnim nasadima i rasadnicima vinove loze prema propisanom programu.



Obavještavamo vas da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, na temelju zaključka sa sastanka 8. svibnja 2024. godine s Udrugom Bregovita Hrvatska, a vezano uz problematiku suzbijanja zlatne žutice vinove loze, rješenjem KLASA: UP/I-320-20/12-01/55, URBROJ: 525-06/247-24-35 od 11. srpnja 2024., uz podršku vlasnika registracije, proširilo registraciju sredstva za zaštitu bilja MOSPILAN 20 SG na vinovu lozu za suzbijanje američkog cvrčka (Scaphoideus titanus).

Zainteresirani profesionalni korisnici mogu vidjeti  primjenu na vinovoj lozi  kod SZB MOSPILAN 20 SG na web stranici ministarstva na javnoj FIS tražilici: https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/pregled/777

Naglašavamo da jedino zajedničkim aktivnostima i podizanjem razine svijesti vinogradara i rasadničara, mjere i aktivnosti koje poduzima država mogu rezultirati sprječavanjem širenja i iskorjenjivanjem zlatne žutice vinove loze.
 

Pisane vijesti