Ministar Dabro na radnom sastanaku s predstavnicima Udruge „Baby Beef“

  • Slika /slike/Priopcenja/ministar dabro_25072024.jpg
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je u četvrtak 25. srpnja 2024. godine održao sastanak s predstavnicima Udruge za tov i uzgoj junadi „Baby Beef“ na temu stanja stočarske proizvodnje u RH.

Govedarski sektor je zadnjih godina prebrodio različita krizna razdoblja koja su prouzrokovana Covid pandemijom te povećanjem cijena energije i stočne hrane zbog rata u Ukrajini.

U 2024. godini je zaustavljen pad ukupnog broja goveda.

Predstavnici Udruge „Baby Beef“ iznijeli su aktualne probleme u sektoru proizvodnje goveđeg mesa u RH te ponudili moguća rješenja. U RH se kontinuirano događa pad broja teladi iz domaćeg uzgoja, kao i napuštanje proizvodnje i smanjenje broja krava i proizvodnje mlijeka, a kao moguće rješenje su ponudili izradu programa potpore za povećanje broja krava u svim sustavima proizvodnje. Jedna od gorućih tema je administrativno rasterećenje poljoprvrednika, na čijem se rješenju već radi kroz izmjene Strateškog plana, koji bi trebao dovesti do rasterećenja. Mlada grla se na pašama suočavaju i s napadima zvijeri te bi se kroz veća ulaganja u infrastrukturu, kao i kroz bolju suradnju stočara i lovačkih društava, zaštitila grla na područjima nastanjenim velikim zvijerima.

Nažalost, RH se suočava s padom proizvodnje i zbog rascjepkanih parcela, o čemu godinama upozaravaju svi relavatni sudionici u poljoprivrednoj proizvodnji, a taj problem nije zaobišao ni govedarski sektor. Male površine na velikim udaljenostima dodatno poskupljuju proizvodnju stočne hrane.

Ministar Dabro se kroz različite sastanke već upoznao s problemima poljoprivrednog zemljišta, rascjepkanim površinama, kao i s nedostatkom poljoprivrednih zemljišta te je obećao da će se ići u izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

„Upoznao sam se s problemima u govedarskom sektoru, koji mi je predložio određena rješenja. Problemi sektora govedarstva se preklapaju i s problemima u ostalim sektorima, a na pronalasku rješenja za određene probleme već radimo. Sastanci će se održavati redovito, stanje pratimo svaki dan u svim sektorima, pozivam sve sudionike u poljoprivrednoj proizvodnji na razgovor. Ja sam otvoren saslušati sve probleme te zajedničkim snagama raditi na dobrobiti naših poljoprivrednih proizvođača“, zaključio je ministar Dabro.

Pisane vijesti