U Narodnim novinama broj 103/24 objavljen je Pravilnik o izmjenama i dopuni Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2024.

Slika /slike/Priopcenja/0204_info.jpg
Pravilnik o izmjenama i dopuni Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2024. godinu objavljen je u „Narodnim novinama“, broj 103/24 od 4.9.2024. godine, a možete ga pronaći na sljedećoj poveznici.

Najvažnije izmjene odnose se na sljedeće:

· Detaljno je pojašnjen pojam pašnog pritiska koji se prati uzimajući u obzir tri faktora - broj uvjetnih grla, površina ARKOD parcele koja se napasuje i vremensko razdoblje napasivanja korištenjem vremenskog koeficijenta koji čini omjer broja dana ispaše na cijeloj površini ARKOD parcele i broja dana u kalendarskoj godini.

· Za eko shemu 31.04. Uporaba stajskog gnoja na oraničnim površinama detaljnije se pojašnjavaju odredbe o vremenskom slijedu izrade analiza tla i analiza stajskog gnoja temeljem kojih se u okviru individualnog savjetovanja izrađuje plan gnojidbe. Propisana su i detaljna postupanja za slučaj da su korisnici napravili analize tla u godini zahtjeva ali nakon datuma primjene stajskog gnoja. Ovim izmjenama olakšava se provedba intervencije 31.04. Uporaba stajskog gnoja na oraničnim površinama.

· U intervenciji 71.01. Plaćanja za područja s prirodnim i ostalim ograničenjima razdoblje za izračun godišnjeg prosječnog broja uvjetnih grla na krškim pašnjacima pomiče se na razdoblje od 1. listopada 2023. godine do 1. listopada 2024. godine, umjesto od 1. siječnja 2024. do 31. prosinca 2024. kako bi se ranije mogle obaviti sve provjere i korisnicima mogao isplatiti avans.

· Produljuje se rok za dostavu obrazaca, planova pašarenje i planova hranidbe sa 10. lipnja na 31. prosinca 2024. godine.

Pisane vijesti