Ministar Dabro održao sastanak na temu izazova i prilika u proizvodnji na šaranskim ribnjacima

  • Slika /slike/Priopcenja/slika ribnjak 1_objava.jpg
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je u utorak 3. rujna 2024. godine održao sastanak u nazočnosti državnog tajnika Mladena Pavića, ravnatelja Uprave za ribarstvo Ante Mišure te predstavnika Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, Hrvatskih voda i HGK-grupacije za slatkovodni uzgoj kao ključnih dionika za raspravu o aktualnoj problematici u proizvodnji na šaranskim ribnjacima.

Ministar Dabro je u uvodu pozdravio inicijativu zajedničke suradnje o ovako važnom pitanju od zajedničkog interesa, koji će pomoći proizvođačima u slatkovodnoj akvakulturi te pomoći u razvoju ruralnih gospodarstava i doprinijeti razvoju Hrvatske.
 
Na sastanku su otvorene teme vezane uz izazove s kojima se susreću uzgajivači na šaranskim ribnjacima. To se prvenstveno odnosi  na nedovoljne količine vode zbog sve izraženijih klimatskih promjena te problematike ostvarivanja prava na lov, što za posljedicu ima nemogućnost plašenja ptica koje nanose štetu u proizvodnji i u konačnici povećanja njihove populacije.
 
Rješavanje navedenih pitanja je već u tijeku  te je ministar Dabro naglasio kako je cilj, u nazočnosti svih relevantnih dionika, maksimalno ubrzati već pokrenute postupke te iznaći najpovoljnija rješenja.  Prethodno dogovoreni koraci vezano uz radove održavanja i čišćenja dovodnih kanala prema ribnjacima od strane Hrvatskih voda su odrađeni te je potvrđeno da će dio tih troškova moći biti financiran iz Programa za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2021.-2027. Dodatno, potrebno je razmotriti i opcije dugotrajnijih rješenja opskrbe ribnjaka vodom kroz realizaciju infrastrukturnih projekata, poput gradnje akumulacija. Nadalje, u dijelu problematike, koja se odnosi na lov na ribnjacima, s predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije je dogovoreno da će se razmotriti izmjene pravnog okvira kako bi se ubrzali postupci  koji se odnose na postupke ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu.
 
Ministar Dabro se zahvalio na zajedničkom sastanku i naglasio da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva  u cilju stvaranja zajedničke vizije uspješnosti pomoći sektoru slatkovodne akvakulture kako bi se pozicionirao ne samo na hrvatskom tržištu, nego i međunarodnom.
 
„Zahvaljujem se svima na konstruktivnom razgovoru, zajedničkoj suradnji i želji za rješavanjem problema iz zajedničke nadležnosti. Blagodati Hrvatske, od prirodnog bogatstva, geografskog položaja, blizine tržištu EU, turizma te tehnoloških inovacija uz pomoć resornog Ministarstva otvaraju mogućnost razvoja i rasta slatkovodne akvakulture, a mi ćemo kroz različite programe doći do krajnjeg cilja, na zadovoljstvo svih sudionika“, zaključio je ministar Dabro.

Pisane vijesti