U krizi snažno stojimo uz hrvatske ribare

Slika /slike/Priopcenja/3 (2).jpg
Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima predstavnike sektora ribarstva i akvakulture udruženih pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Hrvatskoj obrtničkoj komori i Hrvatskoj poljoprivrednoj komori. Na sastanku je uz predsjednika Vlade sudjelovala i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Teme sastanka bile su stanje na tržištu i problematika otežanih uvjeta obavljanja djelatnosti ribarstva zbog povećanih troškova, dosadašnje mjere pomoći te nadolazeće financijsko programsko razdoblje.
 
Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je važnost sektora ribarstva i akvakulture za hrvatsko gospodarstvo i zadovoljstvo činjenicom da su opći pokazatelji pozitivni unatoč zahtjevnim okolnostima. Zahvalio je pritom predstavnicima sektora na iznimnim naporima koje su uložili u godinama obilježenom pandemijom i tržišnim poremećajima.
 
Hrvatska bilježi pozitivan trend u vanjskotrgovinskoj bilanci proizvoda ribarstva u količini, posebice u vrijednosti izvoza, pri čemu je u 2021. izvoz vrijednosno porastao više od 30 posto. U odnosu na 2016. proizvodnja u akvakulturi porasla je više od 50 u količini te 45 posto u vrijednosti.
 
Predstavnici sektora istaknuli su brzu reakciju Vlade i resornog ministarstva u pogledu kriznih mjera koje su omogućile nastavak proizvodnje i očuvanje radnih mjesta. Predstavili su aktualne izazove u svom poslovanju u kontekstu utjecaja porasta cijene energenata i troškova proizvodnje na likvidnost i opstojnost. 
 
U narednom razdoblju analizirat će se mogućnosti dodatne potpore i daljnjeg rasterećenja ribara te pokrenuti dodatna međuresorna rasprava u cilju osiguravanja likvidnosti proizvođača te očuvanja radnih mjesta.
 
Zbog posljedica pandemije s kojima se nosi sektor ribarstva za jačanje otpornosti i održivosti ribara, proizvođača i prerađivača u sektoru ribarstva i akvakulture ukupno je isplaćeno 272 milijuna kuna potpore. Ovim mjerama omogućena je privremena obustava ribolova, isplaćena kompenzacija radi smanjenja vrijednosti prodaje, ali i osigurana likvidnost za daljnje poslovanje i očuvanje radnih mjesta kroz 23 milijuna kuna potpore koju je koristilo više od 800 poduzetnika. Povrh navedenog, provode se redovne mjere u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo te je u aktualnom programskom razdoblju isplaćeno 1,42 milijarde kuna potpore.
 
U novom programskom razdoblju do 2027. za hrvatski sektor ribarstva i akvakulture osigurano je 2,6 milijardi kuna, a na sastanku su posebno istaknute nove mjere od strateške važnosti, uključujući napore u povećanju konzumacije proizvoda ribarstva i akvakulture te potpora mladim ribarima.

Pisane vijesti