U ovogodišnjoj žetvi očekuje se urod od oko milijun tona pšenice

Slika /slike/Priopcenja/konferencija.jpg
Državni tajnik Tugomir Majdak je, u utorak 28. lipnja 2022. godine sudjelovao na konferenciji za medije na temu ovogodišnje žetve i najnovijih aktualnosti poljoprivredne proizvodnje. Uz državnog tajnika na konferenciji su sudjelovali profesor Bojan Stipešević s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, izvršni direktor Sektora kooperacije i trgovanja Žito grupe Relja Kovačić, voditelj kooperacije tvrtke Granolio Ivan Pirić te direktor Ratarstva Belja plus Igor Andrašević.

„Žetva je završila na oko 60 % površina zasijanih ječmom, s prinosima koji se kreću od četiri do 7,5 tona po hektaru te se zbog više sjetvenih površina, koje su prošle godine povećane na 160 tisuća hektara i ove godine očekuje urod od oko milijun tona pšenice. Naše potrebe su na razini od 400 do 450 tisuća tona pa ćemo imati i za izvoz. Hrvatska je po pitanju žitarica i uljarica samodostatna, a određene poremećaje na tržištu izazivaju ratne okolnosti u Ukrajini te poremećaji u cijeni energenata. Iako su u proljeće ove godine neke zemlje u okruženju zabranile izvoz žitarica vjerujem kako je tržište EU još uvijek stabilno te da će ukupni prinosi iz ovogodišnje žetve i predstojeće jesenske berbe biti takvi da neće dovesti do nestabilnosti na hrvatskom tržištu. Također, radimo na zadržavanju sirovine na hrvatskom tlu što je potencijalno provedivo kroz predviđene novoizgrađene skladišne kapacitete“,
izjavio je državni tajnik Majdak.

U tijeku je Natječaj iz Programa ruralnog razvoja kojim je poljoprivrednicima stavljeno na raspolaganje 250 milijuna kuna za investicije u skladišne kapacitete za žitarice i uljarice, sve u cilju podizanja konkurentnosti hrvatskog ratarstva i stočarstva, ali i osiguravanja stabilnosti tržišta te smanjenja gubitaka proizvođača zbog nižih cijena. 

Pisane vijesti