U Istri održana konferencija povodom zaštite oznake izvornosti Muškata momjanskog

  • Slika /slike/Priopcenja/FB_IMG_1636737307976.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak je s posebnim savjetnikom ministrice poljoprivrede Marijem Bratulićem u petak, 12. studenog  2021. godine, u nazočnosti župana Istarske županije Borisa Miletića i gradonačelnika Grada Buja Fabrizija Vižintina sudjelovao na tiskovnoj konferenciji povodom dobivanja zaštićene oznake izvornosti na razini Europske unije za Muškat momjanski – Moscato di Momiano. Konferencija je održana u Gradu Buje uz sudjelovanje brojnih predstavnika lokalne i regionalne samouprave, znanstvene zajednice, vinara i vinograda, enologa i šire javnosti.

 „Uz čak 31 poljoprivredni i prehrambeni proizvod čiji je naziv registriran u EU kao zaštićena oznaka izvornosti odnosno zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, šest oznaka zemljopisnog podrijetla jakih alkoholnih pića te jednu oznaku zemljopisnog podrijetla aromatiziranih proizvoda od vina, Hrvatska je s registracijom Muškata momjanskog postala bogatija za još jednu, osamnaestu, zaštićenu oznaku izvornosti vina na razini EU. U ovoj županiji je trenutno registriran naziv Istarski pršut te Istra, koji se odnosi na ekstra djevičansko maslinovo ulje, a veseli i činjenica da je u pripremi i registracija naziva za meso istarskog goveda-boškarina te za istarski med, ovčji sir, kobasicu te tartuf“, izjavio je državni tajnik Majdak te istaknuo vrijedna ulaganja u okviru Programa ruralnog razvoja u Istarskoj županiji kroz koji je ugovorena potpora u vrijednosti većoj od 740 milijuna kuna, pri čemu je okviru Mjere 7 za temeljne usluge i obnovu sela ugovoreno više od 190 milijuna kuna potpore, što uključuje 14 ulaganja u dječje vrtiće, 15 ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje voda te 16 ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta.

Naime, Europska komisija je u kolovozu ove godine objavila u Službenom listu Europske unije da je hrvatsko vino Muškat momjanski dobilo europsku zaštićenu oznaku izvornosti, čime je ovaj proizvod upisan u registar oznaka zemljopisnog porijekla EU-a, a zahtjev za zaštitu Ministarstvu poljoprivrede podnijela je Udruga „Vino Momilianum“, dok su Specifikaciju izradili Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča i članovi Udruge Vino Momilianum.

Prirodni uvjeti klime, tla i reljefa koji karakteriziraju šire područje Momjana iznimno su pogodni za uzgoj sorte Muškat bijeli, o čemu svjedoče brojni povijesni izvori, manifestacije na temu Muškata koje se tradicionalno održavaju u Momjanu, kao i znatan broj obitelji vinogradara i vinara s tog područja koji već generacijama proizvode ovo vino.

Pisane vijesti