Održana svečana sjednica godišnje izborne skupštine Udruge Baby-beef u Gudovcu

Slika /slike/Priopcenja/2020_06_05_tovno.jpg
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek je u nazočnosti župana Bjelovarsko-bilogorske županije Marka Marušića u petak, 12. studenog 2021. godine, u Gudovcu sudjelovao na svečanoj sjednici godišnje izborne skupštine Udruge baby beef koja okuplja oko 330 članova velikih i malih proizvođača junadi te predstavlja značajan udio sektora hrvatskog tovnog govedarstva. Tom prilikom državni tajnik je s članovima Udruge razmijenio mišljenja na temu stanja u sektoru stočarstva, osobito u kontekstu mjera Programa ruralnog razvoja u budućem programskom razdoblju te aktualnog porasta cijena stočne hrane.

Uz mjere pomoći koje se kontinuirano provode u sektoru govedarstva od 2017. godine u sklopu izravne i proizvodno vezane potpore, plaćanja u iznimno osjetljivim sektorima, Programa potpore radi narušenog proizvodnog potencijala te Mjere 14 dobrobiti životinja iz Programa ruralnog razvoja RH kroz koju je u 2021. godini ugovorena potpora u iznosu većem od 94 milijuna kuna, državni tajnik Tušek je istaknuo i izvanredne mjere pomoći govedarstvu s ciljem umanjenja negativnih posljedica uzrokovanih širenjem virusa COVID-19.

„Mjere u kontekstu koronakrize uključuju potporu za krave dojilje i krave u proizvodnji mlijeka s ciljem osiguravanja kontinuirane opskrbe stanovništva hranom i potpore primarnim proizvođačima, pomoć malim mljekarama, kao i proizvođačima tovne junadi, tovnih svinja i janjadi za klanje kroz koju je zbrinuto više od 4 tisuće grla tovnih goveda“, rekao je državni tajnik Tušek te naglasio važnost provedenog Programa potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19, a putem kojeg je za potporu uzgajivačima tovne junadi i goveda u sustavu krava-tele osigurano 30 milijuna kuna, kao i novog programa potpore sektoru stočarstva vrijednom 171 milijun kuna kojim će se govedarskom sektoru staviti na raspolaganje 88 milijuna kuna, od čega je za tovno govedarstvo predviđena pomoć vrijedna 40 milijuna kuna, primarnim proizvođačima mlijeka 40 milijuna kuna i 8 milijuna kuna proizvođačima u sustavu krava-tele.

Posljednji paket pomoći, između ostalog, sadrži programe potpore za uređenje sabirališta mlijeka te sufinanciranje troškova malim mljekarama za sabiranje mlijeka proizvedenog u Hrvatskoj, a do kraja godine će biti otvoren i natječaj za robotizaciju farmi u mliječnom govedarstvu.

Članovi udruge Baby-beef uzgoje oko 120.000 junadi godišnje s prosječnom težinom oko 700 kilograma, te oko 50 posto svoje proizvodnje izvoze kroz prodaju žive stoke u zemlje Bliskog Istoka i prodajom mesa u Italiju, dok se ostalih 50 posto prodaje na domaćem tržištu.

Pisane vijesti