Otvoren 24. međunarodni sajam SASO u Splitu

Slika /slike/Priopcenja/HN20211110264949.jpg
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mršić je u nazočnosti posebnog izaslanika predsjednika RH Zorana Milanovića doc.dr.sc. Paška Burnaća, župana splitsko-dalmatinskog  Blaženka Bobana te gradonačelnika Splita Ivice Puljka sudjelovao na otvaranju 24. Međunarodnog sajma SASO koji se održava uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede u Splitu od  10. do 13. studenog  2021. godine. U okviru susreta održavat će se i bogat program stručnih konferencija i gospodarskih susreta, panel rasprava te savjetovanja, prezentacija i edukacija.

24. međunarodni sajam SASO kao tradicionalno najznačajniji gospodarski skup u regiji okuplja izlagače iz nekoliko europskih zemalja, a uključuje deset specijaliziranih sajmova, šest stručnih konferencija uz više od 800 brendova, izlagača i suizlagača iz Hrvatske i inozemstva.

Državni tajnik Mršić tom je prilikom još jednom naglasio stratešku važnost drvne industrije i proizvodnje namještaja za hrvatsko gospodarstvo: „Usprkos pandemiji, ova industrija se čvrsto odupire svim tržišnim izazovima i stalno raste. Naime, ukupan prihod poslovnih subjekata u preradi drva i proizvodnji namještaja u 2020. bio je gotovo 14 milijardi kuna, a bitna značajka djelatnosti je izvozna orijentacija, što potvrđuje udjel od 7 posto u ukupnom izvozu Republike Hrvatske te izvoz u više od 108 zemalja.  Uspoređujući vrijednosti izvoza i uvoza u 2020. ostvarena je pozitivna vanjskotrgovinska bilanca odnosno indeks pokrivenosti uvoza izvozom je čak 152 posto, dok je u prvih sedam mjeseci 2021. u odnosu na isto razdoblje prošle godine ukupan izvoz proizvoda djelatnosti prerade drva i namještaja ostvario rast veći od 28 posto, pri čemu je izvoz proizvoda prerade drva rastao za gotovo 30 posto, a izvoz namještaja za više od 22 posto“ te dodao kako će razvoju sektora uvelike pridonijeti i novi Nacionalni plan razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja Republike Hrvatske za razdoblje od 2022. do 2030., koji je trenutno u procesu izrade.

U koronakrizi donesene su i mjere pomoći namijenjene isključivo poduzetnicima prerade drva i proizvodnje namještaja te je, uz odgode roka izvršenja ugovornih obveza vezanih za potpore male vrijednosti i roka za plaćanja dospjelih obveza prema trgovačkom društvu Hrvatske šume d.o.o., uspostavljena i kreditna linija Obrtna sredstva Mjera COVID-19 za poduzetnike u djelatnostima prerade drva i proizvodnje namještaja, uz sudjelovanje Ministarstva s iznosom od 25 milijuna kuna bespovratnih sredstava za subvenciju kamatne stope i sufinanciranje premije po polici osiguranja kredita kroz potpore male vrijednosti, a odobreno je 9 kredita ukupne vrijednosti od gotovo 133 milijuna kuna.

Foto: Hina

Pisane vijesti