Otvoren 14. Kongres oplemenjivanja bilja, sjemenarstva i rasadničarstva i 8. Regionalni dani sjemenara

Slika /slike/Priopcenja/t1_mp_sjemenarstvo.jpg
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak je sudjelovao na otvaranju 14. Kongresa oplemenjivanja bilja, sjemenarstva i rasadničarstva te prateće manifestacije 8. Regionalni dani sjemenara koji se održava u Zadru od  09. do 12. studenog  2021. godine. Susret se održava u organizaciji Hrvatskog agronomskog društva i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.  Glavne teme kongresa na kojem su sudjelovali predstavnici poljoprivrednih proizvođača, sjemenara, rasadničara, znanstvenika i šire javnosti bile su novosti iz zakonske legislative u sjemenarstvu i rasadničarstvu, trendovi u oplemenjivanju bilja i selekciji reprodukcijskog materijala te stanje na tržištu sjemena i sadnog materijala. 

Hrvatska ima dugu i razvijenu tradiciju proizvodnje poljoprivrednog sjemena, a iako broj oplemenjivačkih kuća u Hrvatskoj nije velik, njihovi oplemenjivački programi su izrazito kvalitetni te se još uvijek ravnopravno nose sa stranim oplemenjivačkim i sjemenarskim kućama.

„U cilju daljnjeg uređenja proizvodnje, stavljanja na tržište i uvoza poljoprivrednog reprodukcijskog materijala, određivanja nadležnosti pojedinih tijela, inspekcijskog nadzora, kao i drugih pitanja od značenja za provedbu jedinstvenog sustava poljoprivrednoga sjemenarstva i rasadničarstva u Hrvatskoj, 1. siječnja 2022. godine stupa na snagu novi Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja kroz koji je predviđena i mogućnost donošenja određenih nacionalnih sortnih lista sjemena i sadnog materijala kako bi se omogućilo brzo uvođenje autohtonih, tradicijskih i ugroženih sorti iz banke biljnih gena u sustave proizvodnje i stavljanja na tržište, istaknuo je tom prilikom državni tajnik Majdak te dodao kako se u 2021. godini u sjemenskoj proizvodnji u Hrvatskoj nalazilo 19.736 hektara, pri čemu je zabilježeno povećanje za 4.093 hektara, odnosno za više od 26 posto u odnosu na 2017. godinu.

Uz to, u 2021. godini prijavljeno je 4,7 milijuna voćnih sadnica i 1,91 milijuna loznih cijepova, što je povećanje u iznosu od čak 663 tisuća komada u odnosu na prošlu godinu. Prema podacima Udruženja europskih certifikacijskih agencija (ESCAA - European Seed Certification Agencies Association) Hrvatska je treća zemlja u EU po certificiranim količinama soje, deveta zemlja po certificiranim količinama ozime pšenice i jedanaesta po certificiranim količinama kukuruza.

Pisane vijesti