U e-savjetovanju Prijedlog pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2024. godinu

Slika /slike/Priopcenja/polje.jpg
Prijedlog pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2024. godinu je od 23. veljače 2024. u e-savjetovanju. Najvažnije izmjene odnose se na povećanje omotnice za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi te odgodu datuma početka kampanje podnošenja Jedinstvenih zahtjeva s 4. ožujka na 25. ožujka 2024. godine. Razlog je mogućnost odstupanja od GAEC 8 standarda u ovoj godini (Provedbena uredba Komisije (EU) br. 2024/587). Kako poljoprivrednici ne bi trebali naknadno mijenjati Jedinstveni zahtjev radi usklađenja s novim odredbama GAEC 8 standarda predlaže se kasniji datum početka njegovog podnošenja.

Poljoprivrednici će u okviru prvog zahtjeva standarda GAEC 8 imati mogućnost ispuniti standard ako minimalni udio od najmanje 4 % obradivog zemljišta na razini poljoprivrednog gospodarstva namijene za:
  1. neproizvodne površine i obilježja, uključujući zemljište ostavljeno na ugaru; i/ili
  2. usjeve koji vežu dušik i/ili
  3. postrne usjeve.
 
Pri tome, u skladu s člankom 1. Provedbene uredbe Komisije (EU) br. 2024/587 kod uzgoja postrnih usjeva i usjeva koji vežu dušik ne smiju se upotrebljavati sredstva za zaštitu bilja, a za postrne usjeve primjenjuje se faktor ponderiranja 1, što znači da je površina postrnih uvjeta  u cijelosti prihvatljiva za izračun minimalnog udjela obradivog zemljišta od 4 % za potrebe ispunjavanja prvog zahtjeva standarda GAEC 8.
 
Poljoprivrednici koji se odluče na ispunjavanje prvog zahtjeva u okviru GAEC 8 standarda na temelju ovog odstupanja na način da za isto prijave samo usjeve koji vežu dušik, a ujedno su se u 2024. godini prijavili za provedbu eko sheme 31.05 minimalni udio leguminoza od 20 % unutar poljoprivrednih površina, moći će ostvariti potporu za navedenu eko shemu samo ako minimalni udio leguminoza iznosi 24 %.
 
Prijedlogom pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2024 godinu unesena su također određena administrativna rasterećenja za poljoprivrednike, kao što je smanjenje dijela obveza geotagiranog fotografiranja, mogućnost vođenje obrazaca u AGRONET-u, pojedine odredbe su jasnije napisane u svrhu boljeg razumijevanja značenja tih odredbi, te su napravljene ispravke radi točnog pozivanja na članke, stavke, Obrasce.
 
Također, izmjenama Pravilnika za 2024. povećava se omotnica za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi, te će se umjesto dosadašnjih 14.059.460,00 eura u Državnom proračunu Republike Hrvatske u 2025. godini, kada se zahtjevi za 2024. isplaćuju, osigurati 14.841.000,00 eura.
 
E-savjetovanje otvoreno je do 28. veljače 2024.

Pisane vijesti