Donesen Program sufinanciranja rada regionalnih organizacija vinara i vinogradara za razdoblje od 2024. do 2026.

Slika /slike/Priopcenja/VRH_5911.jpg
Vlada Republike Hrvatske je na 287. sjednici održanoj u četvrtak 22. veljače 2024. godine donijela Program sufinanciranja rada regionalnih organizacija vinara i vinogradara za razdoblje od 2024. do 2026. godine čime su u novom trogodišnjem programskom razdoblju financijska sredstva za rad regionalnih organizacija vinara i vinogradara značajno povećana, više od 2,25 puta u odnosu na prethodno programsko razdoblje.

Kako je izvijestila ministrica Vučković, cilj programa je podržati aktivnosti rada regionalnih organizacija koje doprinose razvoju marketinga i promocije hrvatskih vina te u cijelosti doprinose razvoju ovog strateškog sektora u Republici Hrvatskoj. „Regionalne organizacije o kojima je riječ priznate su u skladu sa Zakonom o vinu iz 2018. godine te okupljaju fizičke ili pravne osobe koje se bave proizvodnjom grožđa ili mošta ili vina u jednu regionalnu organizaciju za svake od četiri međunarodno poznate i priznate regije, a to su Dalmacija, Slavonija i Hrvatsko Podunavlje, Hrvatska Istra i Kvarner te Središnja bregovita Hrvatska“, kazala je ministrica Vučković.
 
Program omogućava daljnji kontinuitet u jačanju rada regionalnih organizacija vinara i vinogradara.
 
Za jaču usmjerenost regionalnih organizacija vinara i vinogradara, isticanju zaštićenih oznaka i stvaranje sustava za marketinško označavanje hrvatskih vina, za trogodišnje razdoblje osigurana su sredstva Državnog proračuna u iznosu od 1.800.000,00 eura.
Sredstvima će se omogućiti organizirani nastupi vinara na manifestacijama te dodatne promotivne aktivnosti kojima se ističu regionalne i tradicionalne posebnosti hrvatskih vinskih regija.

Pisane vijesti