Novi slučaj visokopatogene influence ptica u divljih ptica na području Zagrebačke županije

Slika /slike/Priopcenja/labud812024.jpg
Novi slučaj visokopatogene influence ptica, podtip H5N1, u populaciji divljih ptica potvrđen je 20. veljače 2024. godine u crvenokljunog labuda na području općine Križ u Zagrebačkoj županiji.

Od početka ove godine u Republici Hrvatskoj zabilježena su četiri izbijanja VPIP u divljih ptica i to u Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj i Zagrebačkoj županiji te jedan u domaće peradi u Brodsko-posavskoj županiji.  

Od 18. studenoga 2023. godine na snazi je Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (objavljena u 138/2023). Mjere propisane predmetnom Naredbom se odnose na područje cijele Republike Hrvatske, a određuju obvezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi, a obavezna je provedba higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi.

U peradi oboljele od influence javljaju se sljedeći znakovi bolesti:

• · iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti,

• · potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun,

• · cijanoza kreste i podbradnjaka,

• · sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem  nepokrivenim područjima nogu,

• · značajan pad nesivosti i valivosti te loša  kvaliteta ljuske jajeta,

• · živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje),

• · krvarenja krijeste i podbradnjaka.

Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u ptica.

I ovim putem podsjećamo subjekte da poštuju biosigurnosne mjere u uzgojima te da svaku promjenu zdravstvenog stanja, parametara proizvodnje ili uginuća životinja bez odgađanja prijave svom veterinaru.

Pisane vijesti