U e-savjetovanju pet programa državne potpore za sektore stočarstva vrijedna 25 milijuna eura

Slika /slike/Priopcenja/milk-gfc8868528_1920.jpg
Ministarstvo poljoprivrede je u petak 16. veljače 2024. godine u e-Savjetovanje pustilo pet novih programa državne potpore za sektore stočarstva vrijedna 25 milijuna eura, a nastavno na jučer doneseni Program razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj za razdoblje do 2030. godine i Akcijski plan za provedbu Programa razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj za razdoblje do 2025. godine.

Ovim programima Ministarstvo poljoprivrede nastoji poduprijeti obnovu (povećanje) proizvodnje mlijeka, poduprijeti jačanje ekstenzivnog stočarstva, pomoći malim mljekarama u sakupljanju mlijeka, poduprijeti napore i mjere županija u očuvanju i jačanju sektora mljekarstva kao i razvoj i jačanje kapaciteta uzgojnih udruženja u provedbi njihovih programa.
 
Za provedbu Program potpore za obnovu narušenog proizvodnog potencijala u sektoru mliječnog govedarstva, ovčarstva i kozarstva osiguran je iznos od 10 milijuna eura. Cilj Programa je pružanje financijske pomoći primarnim proizvođačima u sektoru proizvodnje mlijeka kupovinom rasplodnih grla u cilju obnove narušenog proizvodnog potencijala. Potporom će se obnoviti proizvodni potencijal sektora proizvodnje kravljeg mlijeka za 20% te ovčjeg i kozjeg mlijeka za 30% koliko je u razdoblju od 2018. godine narušen. Potpore će biti usmjerene na obiteljska poljoprivredna gospodarstva male i srednje veličine u rangu mikro, malih i srednjih poduzeća koja uzgajaju goveda, ovce i koze radi proizvodnje mlijeka.
 
Za provedbu Programa potpore županijskim programima u sektoru mliječnog govedarstva u razdoblju 2024. - 2026. godine osiguran je iznos od 250 tisuća eura po godini provedbe Programa, sveukupno 750 tisuća eura za trogodišnje programsko razdoblje. Cilj Programa je pružanje financijske pomoći jedinicama područne (regionalne) samouprave u provođenju programa pomoći proizvođačima u sektoru mliječnog govedarstva. Potporom se nastoji očuvati likvidnost gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka, ali i pomoći u povećanju obujma proizvodnje i genetskog unaprjeđenja populacije mliječnih krava u Republici Hrvatskoj.
 
Za provedbu Programa potpore malim mljekarama za nadoknadu troškova sabiranja mlijeka od 2024.-2026. godine osigurano je ukupno 4,650 milijuna eura, odnosno za svaku godinu provođenja programa po 1,550 milijuna eura. Cilj programa je pružanje financijske pomoći subjektima koji su suočeni sa problemima uzrokovanim povećanjem troškova goriva koji sudjeluju s visokim udjelom u troškovima njihovog poslovanja te uzrokuju značajno povećanje troškova sabiranja i transporta sirovog mlijeka od isporučitelja do objekata za preradu. Dodjelom potpore zadržala bi se postojeća razina proizvodnje i prikupljanja kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka te omogućio nastavak rada malih mljekara, a samim time i očuvala proizvodnja mlijeka na malim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj.
 
Za provedbu Programa državne potpore za razvoj stočarstva na području krških pašnjaka i parkova prirode osigurano je 7 milijuna eura. Područje krških pašnjaka i pašnjaka u parkovima prirode predstavljaju područja s prirodnim ili ostalim posebnim ograničenjima gdje se poljoprivrednici suočavaju s višim troškovima proizvodnje, gdje se stočarstvo bazira na izrazito ekstenzivnom načinu uzgoja. Osim prirodnih ograničenja za stočarsku proizvodnju u obliku geoloških i geomorfoloških ograničenja, nepovoljnih vremenskih uvjeta i elementarnih nepogoda, negativan utjecaj očituje se i kroz stradanja stoke od zvijeri i grabežljivaca.
Ovi pašnjaci i teško dostupne lokacije su udaljene od glavnih i sporednih prometnica te od dostupnih prerađivačkih kapaciteta što otežava i poskupljuje stočarsku proizvodnju na područjima krških pašnjaka i područjima pašnjaka u parkovima prirode. Imajući u vidu otežane uvjete izrazito ekstenzivne stočarske proizvodnje kakva je ona na područjima krških pašnjaka i na pašnjacima u parkovima prirode koja je dodatno opterećena udaljenošću od sve dostupne infrastrukture, predložen je Program državne potpore za razvoj stočarstva na području krških pašnjaka i parkova prirode kojim se nastoji osnažiti ovaj vid stočarske proizvodnje.
 
Programom potpore za sufinanciranje rada uzgojnih udruženja u području stočarstva za razdoblje 2024. - 2026. godine vrijednim  2,4 milijuna eura omogućiti će se kontinuirana i vjerodostojna provedba uzgojnih programa uz implementaciju modernih znanstveno potvrđenih selekcijskih metoda ima dvostruki značaj u uzgoju stoke. Sa stajališta dohodovnosti, primarni značaj uzgojno selekcijskog rada je uzgoj jedinki boljih proizvodnih svojstava. S druge strane, uzgojno selekcijski rad važan je u očuvanju specifičnih genotipova i značajan je alat planskog vođenja programa očuvanja izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja. Prilagodbom udruga uzgajivača stoke aktualnoj zakonskoj regulativi ona stječu status priznatih uzgojnih udruženja i ovlašteni nositelji provedbe uzgojnih programa u Republici Hrvatskoj. Program također ima za cilj učinkovitija provedba programa uzgoja stoke u Republici Hrvatskoj.

Pisane vijesti