Državni tajnik Tušek na otvorenju banke hrane u Virovitici

Slika /slike/Priopcenja/HN20240223414357.jpg
Državni tajnik Zdravko Tušek sudjelovao je u petak 23. veljače 2024. na otvorenju Banke hrane u Virovitici, a riječ je o projektu sufinanciranom sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u iznosu 58 708 eura. Otvorenju je nazočio i zamjenik župana Virovitičko-podravskog Marijo Klement te ravnatelj virovitičkog Crvenog križa Nikola Slavić.

Državni tajnik Tušek tijekom otvorenja banke hrane u Virovitici istaknuo je kako se Hrvatska nalazi među državama u EU s najmanjom količinom bačene hrane po glavi stanovnika te dodao kako će Ministarstvo poljoprivrede raspisati novi natječaj i osigurati dva milijuna eura za slične projekte i programe, podsjetivši kako se izmjenama zakona donatore oslobodilo plaćanja poreza - što je mnoge potaknulo da hrana ne završi u otpadu nego nađe put do potrebitih.
 
Uloga banke hrane uključuje suradnju sa svim posrednicima u doniranju hrane, upravljanje IT sustavom za doniranje hrane, pronalaženje novih donatora, promoviranje doniranja hrane i dr. Banka hrane bi donatorima trebala omogućiti brzo i jednostavno doniranje viškova hrane, infrastrukturnu opremljenost, mogućnost prihvaćanja različitih količina donacije od vrlo malih do velikih s relativno kratkim rokom trajanja i dr. S druge strane, postojeći posrednici u doniranju hrane, u banci hrane mogu pronaći dodatne izvore hrane za svoje korisnike kao i logističku podršku s aspekta posrednika u distribuciji hrane (prijevoz, skladištenje).
 
U svrhu unapređenja sustava doniranja hrane, Ministarstvo poljoprivrede je izradilo IT sustav za doniranje hrane kao virtualno centralno mjesto za distribuciju i koordinaciju donirane hrane. Ideja je bila povezati donatore i posrednike preko IT sustava u koji bi donatori mogli prijaviti hranu koju žele donirati te se povezati sa posrednicima koji su relativno blizu i imaju transportne i skladišne kapacitete, pri čemu bi se svakako vodilo računa o potrebama krajnjih primatelja koje opskrbljuje posrednik.
Foto: HINA

Pisane vijesti