Ministrica Vučković sudjelovala na otvorenju Vatrogasnog doma Gruda

  • Slika /slike/Priopcenja/479977cd-6dff-4ce9-b43c-4d6b47e4e339.JPG
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u petak 23. veljače 2024. godine u nazočnosti potpredsjednika Vlade RH, ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića,  župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića, načelnika Općine Konavle Bože Lasića i zapovjednika JVP Konavle Mare Rilovića sudjelovala na otvorenju Vatrogasnog doma Gruda, projekta sufinanciranog iz sredstava Mjere 7 Programa ruralnog razvoja u iznosu većem od 1,2 milijuna eura.

Izgradnjom Vatrogasnog doma Gruda poboljšat će se zaštita od požara posebno u ljetnim mjesecima na području Općine Konavle, Općine Župa dubrovačka i Grada Dubrovnika. Cilj projekta je i edukacija u adekvatnom prostoru za vatrogasne službe, gorske službe spašavanja i ostale interventne službe.

Ovim projektom dokazujemo koliko brinemo za ruralna i demografski ugrožena područja, koja su iz Programa ruralnog razvoja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji dobila 49 milijuna eura potpore, od čega u okviru Mjere 7 za obnovu sela 9,47 milijuna eura. Iz Programa ruralnog razvoja diljem RH financirali smo izgradnju 60-ak vatrogasnih domova, 220 dječjih vrtića, 70-ak društvenih domova i 122 projekta gradnje sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda“, poručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, zahvalivši svim vatrogascima i pripadnicima HGSS-a na njihovom nesebičnom radu.

Ministrica Vučković je najavila i akcijske planove održavanja i izgradnje šumskih prometnica na području primorske Hrvatske za razdoblje od 2023. do 2025. koji će u primorsko ugroženim područjima omogućiti brži i lakši pristup vatrogascima tijekom intervencija.

Također, istaknuto je kako Ministarstvo poljoprivrede provodi prethodno savjetovanje sa zainteresiranim subjektima za otvoreni postupak javne nabave za usluge izrade prijedloga Projekta komasacije i provedbe komasacije, pri čemu je Općina Konavle među prva tri projekta. 

U okviru Strateškog plana za 2023.-2027., vrijednog gotovo 3,8 milijardi eura, kroz intervenciju 73.13 nastavlja se pružati podrška za projekte javne infrastrukture u ruralnim područjima, a osigurano je ukupno 58,8 milijuna eura.

 

Pisane vijesti