U 2021. godini zabilježen rast primarne stočarske proizvodnje

Slika /slike/Priopcenja/goveda4_13.5.2021._120117.jpg

Prema podacima iz Jedinstvenog registra domaćih životinja koji je temeljna baza podataka o broju i kretanju stoke u Republici Hrvatskoj, zabilježen je rast primarne stočarske proizvodnje. Ukupan broj krava na početku svibnja veći je za 631 grlo u odnosu na broj krava na početku travnja ove godine pri čemu je porast vidljiv u svim skupinama pasmina, ali je najveći rast zabilježen kod mesnih pasmina goveda.

Povećanje broja krava kao i ukupnog broja goveda vidljivo je i u usporedbi prva četiri mjeseca 2020. i 2021. godine pri čemu je ukupan broj goveda u ovoj godini veći za 13.850 goveda svih kategorija u odnosu na isti period prošle godine.

Promatrajući razdoblje od posljednje četiri godine, zabilježen je porast izvoza goveda, a u prva četiri mjeseca ove godine povećanje iznosi 18,3 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najveći broj goveda izvezen je u Libanon i Italiju.
U govedarstvu je zabilježen i konstantan porast uvoza goveda. Broj uvezenih goveda u prva četiri mjeseca ove godine veći je za 17,9% u odnosu na isto razdoblje 2020. Glavninu uvoza čine goveda namijenjena daljnjem tovu u Republici Hrvatskoj.

Proizvodnja kravljeg mlijeka, u smislu količina mlijeka isporučenih u mljekare, u prva četiri mjeseca ove godine polako se stabilizira unatoč smanjenom broju isporučitelja na prošlogodišnjoj razini, što ukazuje na povećanje proizvodnosti po grlu i gospodarstvu.

U svinjogojskoj proizvodnji, u prva četiri mjeseca ove godine, zabilježen je porast broja razvrstanih trupova svinja na liniji klanja u iznosu od 21,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U istom je razdoblju porastao i ukupan broj svinja za 7%.

Broj ovaca i koza na početku svibnja ove godine veći je za 6,3% u odnosu na svibanj 2020. godine. Na liniji klanja u ovoj godini je razvrstano preko 4.000 ovčjih trupova više nego u istom razdoblju prošle godine. Proizvodnja kozjeg mlijeka je u prva 4 mjeseca za 7% veća u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Pisane vijesti