Tolušić s maslinarima i vinogradarima

 Ministar Tomislav Tolušić održao je danas još jedan u nizu sektorskih sastanaka, ovaj put s predstavnicima vinara, vinogradara i maslinara, koje je organizirala Hrvatska poljoprivredna komora.

Predstavnici vinara i vinogradara izvijestili su ministra Tolušića o stanju u sektoru te tražili pomoć u rješavanju poteškoća na koje nailaze u poslovanju te upozorili na potrebu pojačane kontrole uvoznih vina iz tzv. trećih zemalja. Vinari su ukazali na potrebu izmjene procedura u sustavu za povlačenje EU sredstava, poput Vinske omotnice. Istaknuli su pojednostavljenje procesa puštanja vina u promet i suradnju po pitanju brendiranja vinarskih regija kako bi bili prepoznatljiviji na zajedničkom EU tržištu.

Ministar Tomislav Tolušić pohvalio je domaće proizvođače vina i vinogradare i čestitao im na prestižnim nagradama koje osvajaju na svjetskim natjecanjima, a kojima uvelike pridonose gastro-turističkom ugledu Hrvatske u svijetu. „Kada govorimo o korištenju EU fondova pred nama je velika zadaća smanjenja administrativnih barijera i određivanja novih pravila po kojima će se različiti sektori i različite veličine poljoprivrednih gospodarstava  - moći pronaći svoje mjesto. Hrvatsko vino i maslinovo ulje moraju biti dio te priče“, izjavio je ministar Tolušić na današnjem sastanku.

Sastanak s maslinarima predstavnici udruga iskoristili su kako bi ministru Tolušiću skrenuli pozornost na potrebu povećane kontrole kvalitete ulja, posebice onog iz uvoza, ali i na poboljšanje sustava analize, inspekcijskog nadzora i označavanja. Maslinari su izrazili želju da im se pomogne u postupku brandiranja maslinovih ulja i zaštite zemljopisnog porijekla kako bi se povećala mogućnost izvoza te prepoznatljivost u svjetskim razmjerima.  



Stranica