Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva EU u Bruxellesu

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sudjeluje na dvodnevnom Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva EU koje se održava 14. i 15. studenoga u Bruxellesu. Vijećem će predsjedati slovačka ministrica poljoprivrede i ruralnog razvoja Gabriela Matečná.

U području ribarstva, ministri će razmijeniti mišljenja o prijedlogu Uredbe o utvrđivanju višegodišnjeg plana za pridnene stokove u Sjevernome moru, i Uredbe kojom se za 2017. i 2018. godinu utvrđuju ribolovne mogućnosti za plovila EU za određene stokove dubokomorskih vrsta riba.

U okviru poljoprivrednih tema jedna od raspravnih tema odnosi se na Istraživanja i inovacije u poljoprivredi, a očekuje se i zanimljiva rasprava o studiji učinaka koje na poljoprivredne proizvode imaju koncesije iz ugovora o slobodnoj trgovini. Hrvatska ce ukazati na važnost pojednostavljenja zajedničke poljoprivredne politike, potrebu razvoja sustavnih rješenja za stabilizaciju poljoprivrednog tržišta te postizanje prehrambene sigurnosti i zaštite dohotka poljoprivrednika kao najvažnijih ciljeva zajedničke poljoprivredne politike.

Najavljen je i veći broj informativnih točaka koje će biti prezentirane pod temom Razno. Ovom prilikom izdvojili bismo informaciju o ministarskoj konferenciji o bolesti kvrgave kože, koja je održana u Sofiji u rujnu. Hrvatska je bila aktivna u pronalaženju rješenja za zaustavljanje širenja bolesti kvrgave kože, sudjelovali smo ovog ljeta i jeseni na više sastanaka s Europskom komisijom i državama članicama i proveli smo preventivno cijepljenje, tako da je za sada bolest pod kontrolom. Također očekujemo da Europska komisija izmijeni važeće zakonodavstvo za bolest kvrgave kože, koje je zastarjelo i koje treba propisati preventivno cijepljenje kao prihvatljivu mjeru, što je u velikoj mjeri i naša zasluga.

Na ministarskom radnom ručku raspravljat će se o zajedničkoj poljoprivrednoj politici za razdoblje nakon 2020. godine. Ova je tema za nas tim značajnija jer će Hrvatska predsjedati Europskom unijom u vrijeme kada će se određivati pravila za novu zajedničku poljoprivrednu politiku pa je bitno da već u ovim pripremnim fazama jasno definiramo naše prioritete.

Na marginama Vijeća predviđen je sastanak ministra Tolušića s povjerenikom za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije Philom Hoganom te njemačkim i mađarskim ministrima poljoprivrede.



Stranica