Svjetski dan veterinara

Od 2000. godine Svjetski dan veterinara obilježava se posljednje subote u travnju. Inicijativu za obilježavanje Svjetskog dana veterinara dala je Svjetska Veterinarska Asocijacija (World Veterinary Association) uz podršku Svjetske organizacije za zdravlje životinja (World Organization for Animal Health). Ove godine svjetski dan veterinara obilježava se 29. travnja.

Prema pisanju pojedinih autora može se reći da veterinari djeluju već više od 5.000 godine. Iako se suvremena veterinarska medicina najčešće povezuje s liječenjem kućnih ljubimaca, pacijenti prvih veterinara bile su domaće životinje i to konji i goveda. Zanimljivost je da su se u srednjem vijeku potkivači konja često „usput“ bavili i njihovim liječenjem. Smatra se da iz toga vremena potječe  prva knjiga o anatomiji životinja, a to je bila „Anatomija konja“, autora Karla Ruinija, iz 1598. godine.

Prvu veterinarsku školu u svijetu osnovao je Claude Bourgelat, 1761. godine u Lionu, a trideset godina kasnije u Velikoj Britaniji je osnovana londonska veterinarska škola. Veterinarska škola u Beču osnovana je 1768. godine i bila je najčešći odabir naših veterinarskih stručnjaka sve do osnivanja Veterinarske visoke škole u Zagrebu 1919. godine koja je 1924. pretvorena u Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Osim tradicionalnog liječenja domaćih životinja i kućnih ljubimaca, veterinarima je danas povjerena i briga o sigurnosti  hrane i drugih proizvoda životinjskog podrijetla, namijenjenih prehrani  ljude i prehrani životinja, istraživanje i razvijanje novih sredstava i metoda za prevenciju i liječenje različitih bolesti životinja, od kojih se velik dio može prenositi i na ljude (zoonoze), pronalaženje zamjene za eksperimentalne životinje, osmišljavanje i realizacija programa za očuvanje ugroženih životinjskih vrsta, sudsko vještačenje u slučajevima ubijanja i zlostavljanja životinja itd.

Posebno je važna uloga suvremenih veterinara u edukaciji građana o pravilnom i odgovornom odnosu prema životinjama, posebno na odgovorno vlasništvo nad kućnim ljubimcima.

Veterinari danas imaju toliko značajnu ulogu u društvu da je njihov doprinos teško izreći u nekoliko riječi. Ipak, može se reći da nam pružaju sigurnost. Sigurnost hrane životinjskog podrijetla, sigurnost vezanu uz bolesti životinja i uz stočarsku proizvodnju. Sigurnost za naše kućne ljubimce i sigurnost nas ljudi od bolesti koje prenose životinje. Svim veterinarima i veterinarskim tehničarima, onima koji se područjem veterinarstva bave u znanstvene ili praktične svrhe čestitam njihov dan“, izjavio je ministar Tomislav Tolušić povodom ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana veterinara.



Stranica