Sudjelovanje na radionici certificiranja nasada sjemenskog krumpira u Ljubljani

  • Slika /slike/Priopcenja/krumpir1272024.jpg
  • Slika
Prije 20-ak godina na području Republike Hrvatske proizvodnja sjemenskog krumpira odvijala se na površinama od oko 230 ha, dok današnja proizvodnja iznosi 24 ha sa tendencijom smanjivanja te nam prijeti prestanak sjemenske proizvodnje krumpira.

Upravo kako bi izbjegli sudbinu proizvodnje sjemenske šećerne repe (nemamo vlastite sjemenske proizvodnje te se u merkantilnoj proizvodnji oslanjamo na „uvozno“ sjeme),  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u suradnji sa Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu pokrenulo je projekt ozdravljivanja autohtonih sorata krumpira i njihovo uvođenje u sjemensku proizvodnju.

U projekt su uključeni i stručnjaci Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu kao i stručnjaci sa Kmetijskog inštituta Slovenije, na čijem se institutu i odvija proces ozdravljenja i pripreme za sjemensku proizvodnju. Slovenskim stručnjacima su dostavljeni uzorci (gomolji) autohtone sorte Koravac, koji će dostavljeni materijal očistiti od virusa i umnožiti u dostatnoj količini kako bi mi u 2025. godini posadili prve zdrave gomolje ove autohtone hrvatske sorte.

Na poziv slovenskih kolega djelatnici Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište, Sektora za fitosanitarnu politiku kao i djelatnici Hrvatska agencije za poljoprivredu i hranu sudjelovali su na radionicu pod nazivom „Certificiranje nasada sjemenskog krumpira“ koja se održavala 8. i 9. srpnja 2024. godine u Ljubljani, na pokusnim poljima Kmetijskog inštituta Slovenije kao i na privatnim poljoprivrednim gospodarstvima koja se prvenstveno bave proizvodnjom sjemenskog krumpira u Republici Sloveniji. Za jesen je planiran drugi dio radionice pod nazivom „Tehnologija proizvodnje i skladištenje sjemenskog krumpira“ nakon kojeg će hrvatski stručnjaci steći uvid u cjeloviti proces proizvodnje sjemenskog krumpira i moći će stečena znanja primijeniti na nacionalnom području.

Prema prvim podacima slovenskih kolega autohtona sorta krumpira Koravac pokazuje visoku produkciju gomolja po biljci (cimi) kao i izuzetnu otpornost na Y virus krumpira (PVY) što je veoma važno u sjemenarskoj proizvodnji krumpira.

U ovom trenutku hrvatski stručnjaci i poljoprivredni proizvođači provode aktivnosti oko pripreme terena za sadnju zdravih gomolja na tri različite lokacije u Republici Hrvatskoj koje su predložene na temelju stručnih zahtjeva i zakonskih odredbi za proizvodnjom sjemenskog krumpira najviše kategorije.

Također, u administrativnoj proceduri je i priprema potrebne dokumentacije koja će omogućiti upis predmetne sorte na sortnu listu te njenu proizvodnju i prodaju na nacionalnom tržištu.

Pisane vijesti