Ministar Dabro potvrdio novi slučaj afričke svinjske kuge

Slika /slike/Priopcenja/final ask.jpg


 

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je u pratnji državnog tajnika Mladena Pavića održao konferenciju za medije i izvijestio o novom slučaju pojave ASK-a.

Dana 12. srpnja 2024. godine, izvješćem o laboratorijskom pretraživanju Hrvatskog veterinarskog instituta u Zagrebu, potvrđena je afrička svinjska kuga u domaćih svinja na objektu u općini Gradište u Vukovarsko - srijemskoj županiji. Radi se o objektu na kojem se svinje drže na otvorenom.

Na zaraženom objektu u tijeku je provedba svih naređenih mjera s ciljem sprječavanja daljnjeg širenja bolesti, a u  tijeku je i epidemiološko istraživanje na terenu.  
Riječ je o ponovnoj pojavi bolesti u domaćih svinja na području naše zemlje nakon nešto više od sedam mjeseci od posljednjeg izbijanja, što upućuje na izrazito visok rizik od  širenja bolesti, posebno zbog dokazane cirkulacije virusa u divljih svinja na području Vukovarsko- srijemske županije  i nepovoljne epidemiološke situacije u zemljama u susjedstvu.

Stoga apeliramo na pojačani oprez svih onih koji drže svinje. Potrebno je svaku promjenu zdravstvenog stanja i uginuća svinja odmah prijaviti veterinaru te se pridržavati biosigurnosnih i svih drugih mjera određenih Naredbom o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj („Narodne novine“ br. 8/2024, 21/2024 i 32/2024).

Afrička svinjska kuga je najveća prijetnja svinjogojstvu Republike Hrvatske te populaciji divljih i domaćih svinja. Uzroci širenja afričke svinjske kuge u većini slučajeva se povezuju s ljudskim faktorom, što dokazuje važnost provedbe svih preventivnih mjera, kao i dodatnih mjera opreza od strane držatelja svinja, u prvom redu provedba visoke razine biosigurnosti na svim objektima sa svinjama. Do danas nije razvijeno cjepivo protiv ASK, stoga protiv ASK nema drugog način iskorjenjivanja, osim provedbe strogih mjera kontrole.

„Objekt kod kojeg se pojavila ASK se nalazi u zoni četvrte kategoriji, što znači nije u naselju, nego se radi o vanjskom uzgoju blizu šume Spačva. Molimo sve ljude da ne taje bolest afričke svinjske kuge, kako bismo mogli djelovati preventivno na prostoru, da se afrička svinjska kuga ne proširi. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva će učiniti sve kako bi se ASK lokalizirala te iskorijenila sa zaraženog područja.“, rekao je ministar Dabro.
 
„Nakon potvrde laboratorija, eutanazija svinja je već obavljena prije pola sata, dvorište je dezinficirano i provedene su sve mjere, koje se trebaju provesti. Ono što je bitno istaknuti, da je određena zona zaštite i mjere u pogledu prometa, premještanja i  uvoza novih životinja te će mjere vrijediti 30 dana. Vjerujemo da je ovo izolirani slučaj“, rekao je državni tajnik Mladen Pavić.

Pisane vijesti