Ministar Dabro održao sastanak s predstavnicima HPK

Slika /slike/Priopcenja/slika ministar HPK.jpg
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribartsva Josip Dabro je u četvrtak, 11.srpnja 2024. Godine održao sastanak s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore, koji su izložili problem poljoprivrednika koji su prijavili intevenciju 31.04. te zbog administrativnih procedura nisu ostvarili pravo na potporu.

Dabro: Moramo djelovati zajedno, dijelimo isti cilj - dobrobit naših poljoprivrednika.

Za 2023. godinu određen broj korisnika intrervencije nije zadovoljio sve propisane uvjete zbog čega neće biti u mogućnosti ostvariti potporu. HPK navodi da je osnovni razlog neispunjavanja obveza to što poljoprivrednici nisu bili u mogućnosti obaviti gnojidbu u agrotehničkim rokovima temeljem provedenih analiza jer laboratoriji nisu u mogućnosti pravovremeno obraditi dostavljene uzorke.

U skladu s nalazom i uputama ARPA-e, Agencija za plaćanja je u 2023. godini izuzela od potpore korisnike kod kojih nije poštivana slijedivost, odnosno analiza tla i gnoja nije obavljena prije gnojidbe. Također, obavezna je nastaviti pratiti provedbu i kontrolu svih uvjeta propisanih intevencijom.

Ministar poljoprivrede iskazao je razumijevanja spram problema poljoprivrednika i najavio intenziviranje aktivnosti Agencije i Ministarstva u smjeru rješavanja problema s isplatama sredstava u okviru Zajedničke poljoprivredne politike, a svi sudionici sastanka su usuglasili nastavak zajedničkih aktivnosti u istom smjeru.

„Moramo djelovati zajedno, imamo isti cilj i samo ga zajednički možemo postići. Administrativno rasterećenje poljoprivrednika i ubrzanje isplata o kojima uvelike ovise jesu i ostat će smjerovi mojih zalaganja“, zaključio je ministar Dabro
 

Pisane vijesti