Sjednica Vlade: Novi Zakon značajno pojednostavljuje model obnove

Slika /slike/Priopcenja/VRH_5916.jpg
Premijer Andrej Plenković izvijestio je da je završeno javno savjetovanje o novom Zakonu o obnovi, a za sjednicu Vlade bit će pripremljen idućega tjedna. Potpredsjednik Vlade Branko Bačić naglasio je da novi zakon značajno rekonstruira model obnove – pojednostavljuje procese, smanjuje broj potrebne dokumentacije i smanjuje broj sudionika. Donesena je i Odluka kojom se preraspodjeljuju sredstava državnog proračuna u iznosu od sedam milijuna eura, u svrhu osiguranja pomoći Sisku i Glini za saniranje posljedica katastrofalnih šteta od potresa koje nisu prihvatljiv trošak iz Fonda solidarnosti EU-a.

Nakon uvodnog izlaganja premijera Andreja Plenkovića na 189. sjednici, potpredsjednici Vlade Tomo Medved i Branko Bačić izvijestili su o aktualnom stanju vezanom za potres.


"U koordinaciji sa svim uključenim resorima provodimo analizu dosad realiziranih mjera planiranih u Programu društvene i gospodarske revitalizacije područja Sisačko-moslavačke županije", kazao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.


Do 2023. predviđeno ulaganje od 623 milijuna eura

Izvijestio je da Godišnjim planom provedbe programa donesenim u ožujku prošle godine vrijednost svih aktivnosti iznosi više od 100 milijuna eura, dok je financijskim kratkoročnim planom Programa do kraja 2023. predviđeno ulaganje od 623 milijuna eura.

Medved je kazao da se učinkovitost dosadašnjih mjera i aktivnosti Vlade i Sisačko-moslavačke županije vidi iz pokazatelja zaposlenosti i stanja gospodarstva u toj županiji, naglasivši kako se broj zaposlenih povećao za razdoblje od 2019. do 2022. Tako je u 2019. bilo zaposleno 40.271 osoba, dok je broj zaposlenih u 2022. iznosio 41.906 osoba. 


Porastao broj trgovačkih društava i aktivnih obrta  

Izvijestio je i da se broj trgovačkih društava u tom istom razdoblju povećao s 2.325 na 2.536, što je porast za više od 200 trgovačkih društava.

Medved je rekao da se učinkovitost mjera vidi i kroz povećanje broja aktivnih obrta na području Sisačko-moslavačke županije. Tako se u razdoblju od 2020. do 2022. njihov broj povećao za 300, odnosno s 2.336 na 2.638.


Završeno javno savjetovanje o novom Zakonu o obnovi, idućeg tjedna na Vladi 

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić kazao je da je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine prioritetno bilo okrenuto procesu obnove i tom smislu, kako je rekao, napravljen je Nacrt zakona o obnovi, koji je upućen u javno savjetovanje.

Dodao je da je javno savjetovanje završilo sinoć, te se sada pristigle primjedbe obrađuju i tijekom sutrašnjeg dana će biti dostavljene resornim ministarstvima na očitovanje.

Bačić je izvijestio da je tijekom trajanja e-Savjetovanja održan sastanak s komorama arhitekata, građevinara, geodeta, strojara i elektrotehničara, koji su, kako je rekao, iznimno pozitivno ocijenili novi zakoni.

Naglasio je da novi zakon značajno rekonstruira model obnove – pojednostavljuje procese, smanjuje broj potrebne dokumentacije i smanjuje broj sudionika.

"S obzirom da je Fond solidarnosti kao izvor financiranja obnove javne infrastrukture i javnih zgrada vezan rokom do 30. lipnja, potrebno je stalno inzistirati na realizaciji ugovorenih projekata i ubrzanju radova na tim projektima", poručio je Bačić. Dodao je da su u tom smislu održani sastanci s Ministarstvom zdravstva, Državnim inspektoratom, Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja.      

Ministar je izvijestio da se na današnjoj sjednici Vlade neće naći odluka kojom se ukida plaćanje pričuve za stradalnike petrinjskog potresa koji ne žive u svojim stanovima u višestambenim zgradama, pojasnivši da je bolje rješenje da se ovo pitanje regulira novim zakonom.

Podsjetivši da je početkom tjedna posjetio Glinu i Gvozd, Bačić je najavio da će se sljedeći tjedan na Vladi naći program obnove koji se odnosi na zbrinjavanje građana u kontejnerima i kontejnerskim naseljima.   

Premijer Andrej Plenković u uvodnom dijelu sjednice izvijestio je da je završeno javno savjetovanje o novom Zakonu o obnovi, a za sjednicu Vlade bit će pripremljen idućega tjedna.

"Uz objedinjavanje institucija, cilj je pojednostavljenje procedura, značajno smanjenje zahtijevane dokumentacije, a idućeg tjedna bit će predstavljen i plan stambenog zbrinjavanja naših građana smještenih u privremenom smještaju, mahom onih koji su u kontejnerskih naseljima na Banovini", najavio je predsjednik Vlade.


Preraspodjelom u proračunu Sisku i Glini pomoć od sedam milijuna eura

Vlada je na sjednici donijela Odluku kojom se preraspodjeljuju sredstava državnog proračuna u iznosu od sedam milijuna eura, u svrhu osiguranja pomoći Sisku i Glini za saniranje posljedica katastrofalnih šteta od potresa koje nisu prihvatljiv trošak iz Fonda solidarnosti EU-a.

Kako je naveo ministar financija Marko Primorac, s obzirom da nisu bili u mogućnosti osigurati sredstva, Grad Sisak i Grad Glina obratili su se Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine za pomoć.

Objekti javne namjene za koje je Grad Sisak zatražio pomoć u iznosu od četiri milijuna eura su Gradska vijećnica, Stari most, Knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac, Odgojno obrazovni kompleks Galdovo, Kristalna kocka vedrine te Kazalište 21 s učilištem.

Grad Glina je, pak, zatražio financijsku pomoć od tri milijuna eura za izgradnju stambenog fonda, infrastrukture na području izgradnje novih stambenih kvartova, poboljšanje infrastrukture na gradskom području gdje država gradi zamjenske kuće, zatim za izgradnju novog autobusnog kolodvora, obnovu Doma branitelja te poslovnih prostora u gradskom vlasništvu.

Preraspodjeljuju se sredstva unutar razdjela 076 Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u državnom proračunu za 2023. godinu.


Prošireno pravo na financiranje najamnine stanovnicima Sisačko-moslavačke županije

Vlada je izmjena i dopunila Odluku o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresima na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije, čime će se proširiti pravo na financiranje najamnine stanovnicima Sisačko-moslavačke županije, čiji su domovi označeni žutim naljepnicama, a u privremenom su smještaju.


Ministarstvu kulture alokacija za petrinjski potres povećana na 221 milijuna eura

Donesena je i Odluka o provođenju aktivnosti vezanih za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti EU te Ministarstvu kulture i medija prvotnu alokaciju vezanu uz petrinjski potres od 49 milijuna eura povećala na 221 milijun eura, a preraspodjelom u državnom proračunu odobrila je i pomoć Sisku i Glini od 7 milijuna eura.

Ministar Branko Bačić rekao je da se izmjena Odluke o provođenju aktivnosti vezanih za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti EU odnosi na petrinjski potres na način da se od 319 milijuna eura, koja su odobrena od Fonda solidarnosti za taj potres, Ministarstvu kulture omogući da se u odnosu na prvotnu alokaciju, kojom je tom ministarstvu bilo dodijeljeno 49 milijuna eura, sada poveća na 221 milijun eura, što znači za 450 posto.

"Ukupno ugovorenih radova na području Banovine koji podrazumijevaju obnovu javne infrastrukture i javnih zgrada u ovom je trenutku 676 milijuna eura", kazao je Bačić.

S današnjim povećanjem Ministarstvu kulture i medija doći će se na 712 milijuna eura ugovorenih radova, što je otprilike iznos za radove koji bi trebao biti u najvećem dijelu realiziran da bi se cijeli iznos Fonda solidarnosti EU za petrinjski potres, koji doseže 319 milijuna eura, u potpunosti utrošio, naveo je.


Povećava se cenzus za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje

Pozitivno mišljenje dala je Vlada na prijedlog saborskog zastupnika HSU-a Silvana Hrelje o povećanju prihodovnog cenzusa temeljem kojeg osiguranici ostvaruju pravo na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz proračuna.

Hrelja kroz izmjene zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju u hitnom postupku predlaže da se prihodovni cenzus, temeljem kojeg osigurana osoba ostvaruje pravo na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz sredstava državnog proračuna, poveća s 265,45 eura na 331,81 euro mjesečno, a za osiguranika samca s 331,81 na 415,42 eura mjesečno.

Vlada i ova zdravstvena administracija podržavaju prijedlog saborskog zastupnika Hrelje, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš te u obrazloženju pozitivnog mišljenja Vlade napomenuo da je prihodovni cenzus u mandatu ove Vlade povećavan već dva puta.

"U cilju da se dostatno izmijeni visina prihodovnog cenzusa za one osigurane osobe za koje prema načelima društvene solidarnosti postoji potreba da im se premija dopunskog zdravstvenog osiguranja plaća iz proračuna, a čemu Vlada i Ministarstvo zdravstva kontinuirano posvećuje pažnju, predlaže se donošenje tog zakona po hitnom postupku", kazao je Beroš.


Izbor članova Savjeta za nacionalne manjine

S obzirom na to da članovima Savjeta za nacionalne manjine iz reda osoba koje predlažu vijeća nacionalnih manjina te iz reda istaknutih kulturnih, znanstvenih, stručnih, vjerskih djelatnika, istječe mandat 18. travnja, pokreće se postupak izbora novih članova Savjeta za iduće četiri godine.

Poziv vijećima nacionalnih manjina da predlože kandidate za imenovanje sedam članova te udrugama nacionalnih manjina i druge organizacije manjina, vjerske zajednice, pravne osobe i građani pripadnici nacionalnih manjina da predlože svoje kandidate za imenovanje pet članova Savjeta, bit će objavljen u Narodnim novinama te u nekoliko dnevnih novina.

Prijedloge treba poslati do 28. veljače.


Nastavak djelovanja Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru

Donesena je i Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora između Vlade i Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) radi nastavka djelovanja Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru kao centra 2. kategorije pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Centar je Vlada osnovala 2008., a specijalizirao se za podvodnu arheologiju i konzervaciju podvodne kulturne baštine te aktivno provodi Konvenciju o zaštiti podvodne kulturne baštine.

S UNESCO-om je do sada dva puta sklopljen ugovor o pokroviteljstvu(po šest godina), a današnjom odlukom pokreće se postupak sklapanja takvog ugovora za idućih osam godina.


Donacija cjepiva protiv Covida Brazilu i Egiptu

Vlada je donijela i Odluku o upućivanju humanitarne pomoći Brazilu i Egiptu donacijom cjepiva protiv Covida-19 sukladno procjeni mehanizma COVAX. Donacija Brazilu sadrži 348.480 doza cjepiva, a Egiptu 149.760 doza. 

Prihvaćen je i Zaključak o postupanju Ministarstva financija i Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u vezi broda u gradnji Uljanik 531. Prema tom zaključku, ići će se na prodaju toga broda, kojeg je država stekla u vlasništvo kao prvi razlučni vjerovnik u postupku stečaja Uljanika.

Izvor: Vlada/Hina

Pisane vijesti