Podneseni zahtjevi za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za svježe svinjsko meso te za mlijeko i mliječne proizvode

Slika /slike/Priopcenja/Snimka zaslona (129).png
Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo je dva nova zahtjeva za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ koji se odnose na sektor proizvodnje svinjskog mesa i sektor proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda. Podnositelji zahtjeva za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za svježe svinjsko meso su Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske i Hrvatska poljoprivredna komora, a podnositelj zahtjeva za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za mlijeko i mliječne proizvode je Hrvatska poljoprivredna komora.

Svaka fizička ili pravna osoba koja ima pravni interes i koja ima sjedište ili prebivalište u Republici Hrvatskoj može u roku od 30 dana od dana objave ove Obavijesti podnijeti prigovor na podneseni Zahtjev sukladno članku 98. stavku 6. Zakona o poljoprivredi. Specifikacija proizvoda za svježe svinjsko meso i specifikacija proizvoda za mlijeko i mliječne proizvode  objavljena su na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede.
 
Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je dobrovoljni nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda „Dokazana kvaliteta“ radi postizanja veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda više kvalitete odnosno proizvode s posebnim karakteristikama unutar pojedinih sektora, između ostalih, mlijeka, mesa, voća, povrća, jaja, meda. Osim informiranja potrošača o dodanoj vrijednosti proizvoda odnosno o tome da je upravo Hrvatska zemlja podrijetla glavnog sastojka te ujedno i zemlja gdje je taj proizvod proizveden ili prerađen, ovaj sustav štiti i proizvođače od nepoštenih praksi. Trenutno priznate oznake "Dokazana kvaliteta" odnose se na sektore voća, konzumnih jaja, povrća i mesa peradi.  

Pisane vijesti