Otvorenje vrtića i dodjela novih ugovora iz Programa ruralnog razvoja u Vukovarsko-srijemskoj županiji

  • Slika /slike/Priopcenja/vrtic772023_4.jpg
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u petak 7. srpnja 2023. u nazočnosti župana vukovarsko-srijemskog Damira Dekanića u Vinkovcima uručila nove ugovore iz Programa ruralnog razvoja koji će pridonijeti razvoju poljoprivredne i drvoprerađivačke proizvodnje na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, a potpora je vrijedna ukupno 2,9 milijuna eura. Prilikom posjeta županiji ministrica Vučković je u Općini Andrijaševci otvorila novi vrtić financiran sredstvima Mjere 7 istog Programa, čemu se pridružio i načelnik Ante Rajković.

„Prije svega želim čestitati i zahvaliti današnjim korisnicima i svim hrvatskim poljoprivrednicima, prerađivačima i drvoprerađivačima; oni su svojim vrijednim radom pridonijeli uspješnim rezultatima provedbe Programa ruralnog razvoja koji je ugovoren i isplaćen u cijelosti, a nakon uvećanja alokacije ugovoreno je 93 posto te isplaćeno više od 80 posto raspoloživih sredstava. Danas smo uručili 10 novih ugovora ukupne vrijednosti 2,9 milijuna eura za područje Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije. Zahvaljujući ovim sredstvima, realizirat će se vrijedni projekti skladišta i silosa u sektoru žitarica, ulaganje u mliječnu farmu s robotima za mužnju, ulaganje u obnovljive izvore energije na tovilištu, povećanje konkurentnosti drvoprerađivačkog obrta te potpora jednoj mladoj poljoprivrednici, ali i potpora ulaganjima na malim gospodarstvima - u najvećoj mjeri u sektoru povrtlarstva“, izjavila je ministrica Vučković danas u Vinkovcima te naglasila kako se podrška svim sektorima nastavlja i kroz nacionalni Strateški plan vrijedan gotovo 3,8 milijarde eura.

Promatrano po županijama Vukovarsko-srijemska županija ima najveći udio mladih poljoprivrednika u ukupnom broju poljoprivrednika, 23,7 posto. U županiji je iz Programa ruralnog razvoja ugovoreno 211,6 milijuna eura i isplaćeno 182,5 milijuna eura potpore, a navedeno uključuje i projekte Mjere 7 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“.

Jedan od njih je i Dječji vrtić Bambi, koji je danas otvoren u Općini Andrijaševci. Tom prilikom ministrica Vučković izjavila je kako nerijetko čujemo nedoumice po pitanju ulaganja Ministarstva poljoprivrede u lokalne infrastrukture, u najvećoj mjeri dječje vrtiće. No, iako je fokus na poljoprivredni i prehrambeni sektor države jedan od najboljih načina za potaknuti njen gospodarski rast i jačanje ekonomije od iznimne su važnosti ulaganja u lokalnu infrastrukturu kojima se nastoji izbrisati granice između ruralnog i urbanog te potaknuti demografska obnova, vodeći računa o jačanju kvalitete života u ruralnim krajevima za mlade obitelji.

Za ovaj vrijedan projekt proširenja i dogradnje zgrade dječjeg vrtića ukupne bruto površine 714 m2 odobrena je potpora u iznosu od milijun eura. Ovim, ne samo financijski vrijednim ulaganjem, otvaraju se i 4 nova radna mjesta i osiguravaju moderni prostori za predškolski odgoj 79 djece, a uz pomoć sredstava Programa ruralnog razvoja sufinancirana su ulaganja u 220 vrtića diljem Hrvatske.

Pisane vijesti