6 milijuna eura za nove projekte u Sisačko-moslavačkoj županiji

  • Slika /slike/Priopcenja/smz_ugovori1072023.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u ponedjeljak 10. srpnja 2023. godine u Hrvatskoj Kostajnici uručila nove ugovore iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za područje Sisačko-moslavačke županije, vrijednosti 4 milijuna eura. Tom prilikom državna tajnica Spomenka Đurić u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uručila je ugovore iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice za područje Sisačko-moslavačke županije i Javnog poziva Sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini u 2023. godini ukupne vrijednosti 2 milijuna eura.

„Ministarstvo poljoprivrede je uz intenzivnu suradnju s jedinicama lokalne samouprave nastojalo brzo reagirati kako ne bi došlo do napuštanja poljoprivredne proizvodnje uslijed katastrofalnih potresa, a da smo u tome uspjeli svjedoče površine korištenog poljoprivrednog zemljišta, broj poljoprivrednika, broj grla te interes za novim projektima. Tome u prilog govori i podatak kako je do sada u Sisačko-moslavačkoj županiji iz Programa ruralnog razvoja odobrena potpora u iznosu od 207,8 milijuna eura, od čega je isplaćeno 177,5 milijuna eura. Čestitam i zahvaljujem na naporima koje ulažete. Ova Vlada će vas i dalje podržavati“, izjavila je ministrica Vučković podsjetivši kako je do sada u obnovu i saniranje posljedica od potresa uloženo 1,45 milijardi eura.
 
Današnji ugovori iz Programa ruralnog razvoja odnose se na šumske ceste, vrlo važne u kontekstu protupožarne zaštite i pristupa poljoprivrednom dobru, unaprjeđenje korištenja tehnologija u pridobivanju drva i predindustrijskoj obradi drva, jedan projekt koji se odnosi na malo poljoprivredno gospodarstvo i projekt ulaganja u višegodišnje nasade, kao i projekte obnove potresom razorenog poljoprivrednog potencijala.
 
„Raznolikost naših mjera dovode do strateških ciljeva. Prilikom uručivanja nastojimo promovirati različite mjere. Ovim zajedničkim uručivanjem ugovora s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU šaljemo sliku da integrirano radimo na podršci razvoju cijele Sisačko-moslavačke županije“, rekla je ministrica Vučković.
 
„Dodijelili smo ugovore koji će pridonijeti razvoju lokalne, društvene i gospodarske infrastrukture ovog kraja, a uz međuresorno djelovanje i zajednički rad ove Vlade stvaramo preduvjete za razvoj i revitalizaciju područja“, izjavila je državna tajnica Đurić.
 

Župan Celjak ovom je prilikom istaknuo kako Vlada RH kontinuirano ulaže u Sisačko-moslavačku županiju, kao i da će novih 6 milijuna eura znatno pridonijeti unaprjeđenju života ovoga kraja.
 
Gradonačelnik Bišćan kazao je kako će se na području Hrvatske Kostajnice provoditi projekti vrijedni 15 mil. eura te naglasio kako oni otvaraju perspektivu za bolje sutra. Na kraju se zahvalio Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije na dodijeljenim ugovorima.
 
Dodjeli ugovora nazočili su saborska zastupnica i predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir, saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes te brojni uvaženi predstavnici jedinica lokalne samouprave.

Izvor fotografija: Sisačko-moslavačka županija

Pisane vijesti