Otvorena izložba „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati“

  • Slika /slike/Priopcenja/nsk_vuckovic9-280923.jpg
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem u četvrtak 28. rujna 2023. godine sudjelovala na otvorenju izložbe „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati“. U svrhu podizanja svijesti i informiranosti potrošača o sprječavanju i smanjenju nastajanja otpada od hrane Ministarstvo poljoprivrede ovu edukativnu izložbu organizira treću godinu zaredom u suradnji s osnovnim i srednjim školama, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana osviještenosti o gubicima i otpadu od hrane.

 „Iako veseli podatak da se nalazimo među državama članicama EU sa najmanje bačene hrane po glavi stanovnika, smatramo da je u tom potrebno uložiti dodatne napore; upravo iz tog razloga Ministarstvo poljoprivrede iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost provodi mjeru unaprjeđenja cijelog sustava doniranja hrane u RH, ukupne vrijednosti od 4,2 milijuna eura. I ova manifestacija jedna je od aktivnosti kojima nastojimo osvijestiti javnost o ovom velikom problemu i potaknuti na promjenu obrazaca ponašanja“, izjavila je ministrica Vučković i dodala: „Na svakome od nas je dio odgovornosti da spriječimo i smanjimo nepotrebno bacanje hrane, a samo zajedničkim djelovanjem i razmjenom znanja i iskustava, možemo napraviti značajne korake. Stoga se zahvaljujem ovogodišnjim školama izlagačima na sudjelovanju na manifestaciji i želim im čestitati na izvrsnim i poučnim materijalima koje su pripremili, a u kojima svi mi danas možemo uživati, educirati se i naći poučne informacije i savjete."  

Republika Hrvatska je napravila veliki korak i pomak vezano za sprječavanje nastajanja otpada od hrane provedbom mjera i aktivnosti sadržanih u Planu sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane RH za razdoblje 2019. – 2022. unaprijedivši zakonodavni okvir i pokrenuvši projekt e-doniranje koji je do danas spasio 768 tona hrane, dok je krajem prošle godine usvojen je novi Plan za razdoblje do 2028. godine. Cilj je smanjenje otpada od hrane za 30% do 2028. godine te nastavak doprinosa realizaciji UN-ove Agende 2030. za održivi razvoj.  

Podsjetimo, u ožujku ove godine sklopljen je i dobrovoljni sporazum „Zajedno protiv otpada od hrane“, kojeg je potpisalo Ministarstvo poljoprivrede te predstavnici proizvođača i prerađivača hrane, trgovine, ugostiteljstva, znanstvene i akademske zajednice, jedinica lokalne i regionalne samouprave, neprofitnih organizacija i inicijativa te udruženja i tvrtki. Sporazum trenutno broji 45 potpisnika, a za vrijeme njegovog trajanja od pet godina dostupan je za pristupanje novim potpisnicima. Potpisnici se svojim potpisom dobrovoljno obvezuju na ulaganje napora u smanjenje otpada od hrane u svojim poslovnim procesima, doniranje hrane, ali i na aktivnu komunikaciju prema potrošačima. Na taj način Sporazum obuhvaća cjeloviti lanac djelovanja, od proizvodnje i prerade hrane do kućanstava.

Kako je s edukacijama važno krenuti od najranije dobi, u okviru obilježavanja međunarodnog dana osviještenosti o gubicima i otpadu od hrane, Ministarstvo poljoprivrede je i ove godine organiziralo podjelu edukativnih slikovnica Kako su Dora i Mario spasili hranu učenicima 1. razreda svih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj.  

Ovogodišnji izlagači su učenici i njihovi mentori iz: Tehničke škole Zagreb, VI. Osnovne škole Varaždin, Ekonomske i trgovačke škole iz Čakovca,  Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova, Osnovne škole Vugrovec – Kašina, Industrijsko - obrtničke škole Nova Gradiška i Srednje škole Ivana Lucića – Trogir. Zahvaljujem svim školama izlagačima na sudjelovanju i čestitam na izvrsnim i poučnim materijalima koje ste pripremili!


Foto: Nera Simic / CROPIX
 

Pisane vijesti