Ministrica Vučković u radnom posjetu Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji

Slika /slike/Priopcenja/HN20230926217934.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Mladenom Pavićem, predsjednicom Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge i ravnateljicom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjanom Karačić te ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem u utorak 26. rujna 2023. godine boravila u radnom posjetu u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji. 

Ministrica Vučković je u Vinkovcima u nazočnosti župana Damira Dekanića održala radni sastanak s predstavnicima jedinica lokalne samouprave, načelnikom PU Vukovarsko-srijemske Antom Zovkom i voditeljem Službe civilne zaštite Vukovar Stjepanom Draganićem. Također, ministrica poljoprivrede se u Gundincima sastala s predstavnicima Brodsko-posavske županije, jedinica lokalne samouprave i sektora svinjogojstva okupljenim u Hrvatsku poljoprivrednu komoru, Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske, Hrvatsku udruga proizvođača svinja i Udrugu uzgajivača svinja Brodsko - posavske županije.

"Afrička svinjska kuga utvrđena je na 870 gospodarstava te bilježimo blagu stagnaciju i to je ono što je dobro. Iako ne možemo govoriti o kraju epidemije, ipak su vidljivi pomaci u smislu manjeg broja izbijanja u držanih svinja na određenom području", kazala je ministrica Vučković te naglasila kako se nastavlja s isplatama potpora za proizvođače svinja za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge: „Do sada je isplaćeno 220 korisnika u ukupnom iznosu većem od milijun eura. Obrađeno je još 108 zapisnika te je u tijeku njihova isplata ukupnog iznosa oko 790 tisuća eura. Tako će s trećom odlukom sveukupno biti isplaćena potpora za 328 gospodarstava ukupnog iznosa gotovo 1,9 milijuna eura. Tu je i 141 korisnik po posebnoj Odluci koju je Vlada donijela na prošlotjednoj sjednici u vrijednosti oko 432 tisuće eura. Ovo je Vlada koja je  u Vukovarsko-srijemsku županiju uložila 600 milijuna eura i koja će pružiti pomoć svim pogođenim posjednicima i osigurati preduvjete za obnovu svinjogojske proizvodnje, ali i podržati one koji se budu htjeli baviti nekim drugim proizvodnjama“.

Na sastancima se prisutne izvijestilo o aktualnoj epidemiološkoj slici, dodatnim mjerama koje se provode u cilju bržeg suzbijanja bolesti, a predstavnici Ministarstva poljoprivrede su saslušali prijedloge, informirali i odgovorili na upite sudionika, dok je svinjogojcima dodatno prezentiran plan aktivnosti u cilju revitalizacije sektora te je otvorena diskusija o investicijskim potporama nakon povratka u proizvodnju.   

Također, istaknuto i kako je nacionalni veterinarski sustav dobro previdio smjer kretanja bolesti, a razgovaralo se i o kategorizaciji objekata u odnosu na biosigurnost. Prije potvrde bolesti od 2019. godine kategorizirano je više od 74 tisuće objekata, a biosigurnost podignuta za nešto više od 25% objekata. Uz iznimne napore veterinarskog sustava, koji podrazumijevaju uključivanje većine sudionika u direktne radnje na suzbijanju, nacionalni veterinarski sustav je nastavio provoditi popisivanje i kategorizacije gospodarstava.

Foto: HINA

Pisane vijesti