Ministrica Vučković na otvorenju 25. Izložbe tradicijskih proizvoda Jesen u Lici

Slika /slike/Priopcenja/Jesen u Lici.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u petak 29. rujna 2023., sudjelovala na otvorenju tradicionalne manifestacije Jesen u Lici, koja po 25. put zaredom okuplja proizvođače i zaljubljenike u tradicijske proizvode. Riječ je o najvećoj izložbeno – prodajnoj manifestaciji u Ličko-senjskoj županiji koja pridonosi očuvanju hrvatskog identiteta, kulturne baštine, običaja i tradicije te je vrlo važna za daljnju promociju njenih kvalitetnih autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.   

Ova vrijedna izložba nije prepoznata samo u Hrvatskoj nego i izvan njenih granica jer iz godine u godinu privlači sve veći broj domaćih i stranih izlagača i posjetitelja čime je uistinu potvrdila i svoj međunarodni karakter.
 
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković čestitala je i zahvalila organizatorima i izlagačima kojih je ove godine 300 te kazala kako su njihov vrijedan rad i požrtvovnost  prepoznatljivi i značajni za održavanje kulture i tradicije ličkog kraja kao i za promociju autohtonih proizvoda.
„Ova manifestacija postaje sve značajnija, prepoznata je i okuplja različite proizvođače iz Hrvatske, koji pokazuju sve veću kreativnost i pokazuju što sve Hrvatska jest i može biti. Sigurna sam u njezin daljnji razvoj, u razvoj Ličko-senjske županije na temelju svojih resursa, ali i na temelju politike Vlade RH, politike ovog Ministarstva i novog Strateškog plana kojim ćemo poticati investicije, uređenje tržišta, diverzifikaciju i dinamični razvoj naših ruralnih prostora bez kojih nema proizvodnje“, rekla je ministrica Vučković te istaknula uspjeh na europskoj razini i značaj zaštićenog naziva „Lički krumpir“, „Lička janjetina“ i „Lički škripavac“.
 
Kroz mjere Programa ruralnog razvoja za Ličko-senjsku županiju ugovorena je  potpora u iznosu gotovo 178 milijuna eura, a isplaćeno je 167,7 milijun eura.
 
Ministrica je spomenula koliko je resor Ministarstva poljoprivrede važan za razvoj ovog kraja bogatog resursima, a kojem svi zajedno želimo vratiti dinamiku i živost. Stoga je cilj, kako je rekla, kreirati nova radna mjesta, potaknuti prijeko potrebnu generacijsku obnovu i ostanak mladih obitelji na ovom području.
 
Za Ličko-senjsku županije u okviru Mjere 7 za temeljne usluge i obnovu sela ugovoreno je 30 projekata vrijednosti veće od 10 milijuna eura, uključujući 6 ulaganja u vatrogasne (5) i društveni dom (1), 3 ulaganja u dječje vrtiće, 4 ulaganja sektoru vodoopskrbe i 4 ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta. 
 
Manifestaciji Jesen u Lici nazočili su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zastupnica u europskom parlamentu Sunčana Glavak, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, gradonačelnik Gospića Karlo Starčević, ostali visoki dužnosnici i posjetitelji sajma.

Pisane vijesti