Otvoren 5. Sajam zimnice i autohtonih proizvoda

  • Slika /slike/Priopcenja/01-285.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Otvoren je jubilarni 5. Sajam zimnice i autohtonih proizvoda u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Grada Zagreba koji se održava od 4. do 6. listopada na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Sajam okuplja 100 proizvođača iz svih krajeva Hrvatske, a cilj je doprinijeti promociji domaćih poljoprivrednih proizvoda. Pored bogate ponude zimnica na Sajmu se predstavljaju i proizvodi koji nose zaštićenu oznaku izvornosti i zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.
 
Republika Hrvatska ima bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se odlikuju posebnom kvalitetom i tradicionalnim načinom proizvodnje. Recepti za spravljanje zimnice čuvaju se i prenose s generacije na generaciju. Posjetitelji ovoga Sajma moći će kušati i kupiti autohtone hrvatske proizvode, pekmeze, ukiseljeno povrće i prerađevine, suho meso, te brojne druge proizvode i informirati se o njihovu načinu pripreme i proizvodnje.
 
U ime ministrice poljoprivrede Marije Vučković okupljene je pozdravio pomoćnik ministrice Zdravko Barać.
 
„Poticanjem domaćih proizvođača i proizvodnje  lokalnih proizvoda ujedno želimo potaknuti potrošače na razmišljanje o tome što jedemo, odakle nam hrana dolazi i u kojim se uvjetima proizvodi. Očuvanje običaja pripreme zimnice okosnica je ovoga Sajma, a dodatna nam je želja potaknuti mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva na preradu primarnih proizvoda, kako bi se osnažila i postala konkurentnija na sve zahtjevnijem tržištu.“,

izjavio je Zdravko Barać.

Pored bogate ponude zimnica, na Sajmu se predstavlja većina od 23 proizvoda koji nose zaštićenu oznaku izvornosti i zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.
 
 

Pisane vijesti