- Objavljeno: 25.11.2021.
Otvoren 19. Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva u Šibeniku
Državni tajnik Zdravko Tušek je u srijedu, 25. studenog 2021. godine, u nazočnosti predsjednice Odbora za poljoprivredu Marijane Petir te predstavnika lokalne i regionalne samouprave i HGK sudjelovao na 19. Mediteranskom sajmu zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva koji se održava do 28. studenog u Šibeniku u pokroviteljstvu Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora.
Tijekom susreta državni tajnik Tušek istaknuo je važnost dobrovoljnog nacionalnog sustava kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda „Dokazana kvaliteta“ kojeg je uspostavilo Ministarstvo poljoprivrede kako bi se dodatno označili hrvatski poljoprivredni i prehrambeni proizvodi i potrošačima zajamčila kupovina domaćeg proizvoda dodane vrijednosti. Prvi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava je sektor voća te se na tržištu već nalaze jabuke koje nose ovaj znak, a uskoro će ovaj dobar primjer slijediti i konzumna jaja te povrće.
Na kraju, istaknuta je važnost prepoznatljivosti proizvoda koja je povezana i s prepoznatljivošću područja na kojem se proizvodi, a što doprinosi jačanju turizma, ali i održivom razvoju ruralnih područja. Tom cilju doprinosi 31 poljoprivredni i prehrambeni proizvod čiji naziv je registriran kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla na razini cijele Europske unije.
Pisane vijesti
Tijekom susreta državni tajnik Tušek istaknuo je važnost dobrovoljnog nacionalnog sustava kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda „Dokazana kvaliteta“ kojeg je uspostavilo Ministarstvo poljoprivrede kako bi se dodatno označili hrvatski poljoprivredni i prehrambeni proizvodi i potrošačima zajamčila kupovina domaćeg proizvoda dodane vrijednosti. Prvi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava je sektor voća te se na tržištu već nalaze jabuke koje nose ovaj znak, a uskoro će ovaj dobar primjer slijediti i konzumna jaja te povrće.
Na kraju, istaknuta je važnost prepoznatljivosti proizvoda koja je povezana i s prepoznatljivošću područja na kojem se proizvodi, a što doprinosi jačanju turizma, ali i održivom razvoju ruralnih područja. Tom cilju doprinosi 31 poljoprivredni i prehrambeni proizvod čiji naziv je registriran kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla na razini cijele Europske unije.