Otvoren 19. Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva u Šibeniku

Slika /slike/Priopcenja/processed-6a43481e-9b18-466b-b490-b9388c790fb7_GvkuGeMD.jpeg
Državni tajnik Zdravko Tušek je u srijedu, 25. studenog 2021. godine, u nazočnosti predsjednice Odbora za poljoprivredu Marijane Petir te predstavnika lokalne i regionalne samouprave i HGK sudjelovao na 19. Mediteranskom sajmu zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva koji se održava do 28. studenog u Šibeniku u pokroviteljstvu Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora.

Tijekom susreta državni tajnik Tušek istaknuo je važnost dobrovoljnog nacionalnog sustava kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda „Dokazana kvaliteta“ kojeg je uspostavilo Ministarstvo poljoprivrede kako bi se dodatno označili hrvatski poljoprivredni i prehrambeni proizvodi i potrošačima zajamčila kupovina domaćeg proizvoda dodane vrijednosti. Prvi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava je sektor voća te se na tržištu već nalaze jabuke koje nose ovaj znak, a uskoro će ovaj dobar primjer slijediti i konzumna jaja te povrće.

Na kraju, istaknuta je važnost prepoznatljivosti proizvoda koja je povezana i s prepoznatljivošću područja na kojem se proizvodi, a što doprinosi jačanju turizma, ali i održivom razvoju ruralnih područja. Tom cilju doprinosi 31 poljoprivredni i prehrambeni proizvod čiji naziv je registriran kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla na razini cijele Europske unije.
 

Pisane vijesti