Osigurana kreditna linija HBOR-a za vinare i vinogradare uz kamatnu stopu od 0,5 % i bez naknade

Slika /slike/Priopcenja/2020_07_10_vino.jpg
Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s HBOR-om u cilju ublažavanja krize uzrokovane pandemijom COVID-19 omogućilo korištenje povoljnijih sredstava financijskog instrumenta Obrtna sredstva za ruralni razvoj s namjerom otklanjanja nestabilnosti u odvijanju proizvodnje i financiranju tekućeg poslovanja (priprema proizvodnje, sirovina i materijal, ostali proizvodni troškovi, troškovi radne snage, podmirenje obveza prema dobavljačima, opći troškovi tekućeg poslovanja) za prihvatljive krajnje primatelje pogođene pandemijom koronavirusa (COVID-19).
 
Obrtna sredstva za ruralni razvoj odobrava izravno HBOR kojem je potrebno podnijeti zahtjev za kredit, a prihvatljivi korisnici u okviru ove kreditne linije su i vinari i vinogradari. Najviši iznos kredita može biti 1,52 milijuna kuna, a krediti se odobravaju bez naknada uz kamatnu stopu od 0,5% godišnje i rokove otplate do 3 ili do 5 godina (ovisno o iznosu kredita). Također, važno je napomenuti da je kao instrument osiguranja kredita predviđena isključivo zadužnica i bjanko zadužnica korisnika kredita te, ovisno o procjeni rizika, zadužnice i bjanko zadužnice povezanih osoba. Refinanciranje postojećih kredita nije moguće. Zahtjevi za kredit zaprimaju se do 31. prosinca 2020. ili do iskorištenja ukupnog iznosa raspoloživih sredstava. Kompletan tekst vezano za kreditiranje, kao i popis dokumentacije i obrasce potrebne za obradu kreditnog zahtjeva možete pronaći na poveznici.
 
Vinari i vinogradari veće iznose kredita mogu zatražiti putem HBOR-ovog program kreditiranja Obrtna sredstva COVID 19 koji se provodi po modelu podjele rizika između HBOR-a i poslovnih banaka. Ovaj program omogućuje odobrenje kredita za obrtna sredstva uz povoljnije kamatne stope (ovisno o propisima o dodjeli državnih potpora, moguće je odobrenje kredita uz kamatnu stopu od 0% godišnje na HBOR-ov udio u kreditu za prve 3 godine otplate kredita), ali uz uobičajene instrumente osiguranja kredita. Više informacija možete pronaći na poveznici. Također, vinarima i prerađivačima grožđa kao jedan od instrumenata osiguranja su na raspolaganju i Jamstva HAMAG-BICRO-a za troškove koji su vezani za proizvodnju vina, uključujući i otkup grožđa, a do najvišeg iznosa jamstva od 1 mil EUR, odnosno do 80% glavnice iznosa kredita.
 
Pored navedena dva programa kreditiranja, HBOR je dodatno ugovorio i okvirne kredite s 8 poslovnih banaka, čime je omogućio odobrenje novih kredita za likvidnost uz kamatnu stopu nižu za 0,75 p. b. od redovne. Najniži iznos kredita za likvidnost odobren putem okvirnih kredita bankama nije ograničen. Zahtjev za kredit možete predati jednoj od sljedećih poslovnih banaka: Addiko Bank d.d,. Erste&Steiermärkische Bank d.d., Hrvatska poštanska banka d.d., OTP banka d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Raiffeisenbank Austria d.d., Sberbank d.d. i Zagrebačka banka d.d., a detaljnije  informacije možete zatražiti putem elektroničke pošte kreditiranje@hbor.hr ili msp-poljoprivreda@hbor.hr.
 
O preostalim mjerama Ministarstva poljoprivrede za sprječavanje posljedica COVID-19 saznajte na poveznici.

Pisane vijesti