Ministrica Vučković položila kamen temeljac za početak izgradnje vatrogasnog doma u Trilju

  • Slika /slike/Priopcenja/2020_07_10trilj.jpg
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u petak, 10. srpnja 2020. u Trilju u društvu župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanadera i gradonačelnika Ivana Šipića položila kamen temeljac za početak izgradnje vatrogasnog doma. Sredstva za izgradnju objekta osigurana su iz mjere 7 Programa ruralnog razvoja, u vrijednosti od gotovo osam milijuna kuna odobrene potpore.

Projektom je predviđena izgradnja infrastrukture društvene namjene za potrebe DVD-a Trilj i Dicmo, kojom će se osigurati adekvatno držanje opreme i vozila, polivalentna dvorana za smještaj i boravak, kao i izgradnja parkirališnih mjesta i igrališta za rekreaciju, čime će se povećati broj korisnika. Izgradnjom objekta poboljšat će se uvjeti za održivi razvoj ruralnog područja triljskog kraja, uz povećanje komunalnih usluga, tj. izgradnju infrastrukture za rad Dobrovoljnog vatrogasnog društva Trilj i Dicmo. Također, cilj projekta je postići i osigurati što veću društvenu aktivnost te povezanost zainteresiranih dionika triljskog i dicmanskog područja, osobito u sektorima obrazovanja, kulture, mladih i socijalno ugroženih, a koje će se odvijati u izgrađenom triljskom objektu.
 
Ukupno je do danas iz europskih fondova te kroz tržišne i izravne potpore na području grada Trilja kroz 548 ugovora ugovoreno više od 67 milijuna kuna te isplaćeno gotovo 50 milijuna kuna. U Splitsko-dalmatinskoj županiji je ukupno putem 18.432 ugovora odobrena potpora u iznosu većem od 982 milijuna kuna, od kojih je isplaćeno više od 716 milijuna kuna. Ukupno je iz Programa ruralnog razvoja ugovoreno više od 80% raspoloživih sredstava, što ga čini najuspješnijim programom koji se financira iz EU fondova, a isplate su u svibnju bile na 57%. O krajnjim efektima Programa govori brojka od približno 1.400.000 stanovnika Hrvatske koji imaju koristi od poboljšanih usluga i infrastrukture u ruralnim područjima.

Pisane vijesti