Održano Vijeće ministara u Bruxellesu

Slika /slike/Priopcenja/Agrifish 26 2 2024.jpg
Na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije koje je održano u ponedjeljak 26. veljače 2024. godine u Bruxellesu, a koje je bilo popraćeno velikim prosvjedom poljoprivrednika, ministri su razmijenili mišljenja o mogućim kratkoročnim, srednjoročnim i dugoročnim mjerama za poboljšanje stanja u sektoru. U pripremi za raspravu Hrvatska je, kao i sve ostale države dostavila svoj prijedlog potencijalnih mjera za pojednostavljenje sustava, koje se prvenstveno tiču administrativnog tereta za poljoprivrednike u okviru ZPP-a te fleksibilnije primjene pojedinih pravila, ponajviše za male poljoprivrednike. Belgijsko predsjedništvo izradilo je sažeti pregled svih zaprimljenih prijedloga, a Europska komisija pripremila je dokument sa svojim viđenjem mogućih mjera rasterećenja u kratkom i srednjem roku te osvrtom na prijedloge država.
 
Hrvatsku je na Vijeću predstavljala ministrica Marija Vučković koja je zagovarala značajno smanjenje administrativnog opterećenja za poljoprivredne proizvođače i olakšavanje poslovanja malim i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te jačanje pozicije poljoprivrednika u lancu opskrbe hranom uz osiguranje pristojnog dohotka za poljoprivredne proizvođače. Pozvala je na zadržavanje ambicija Zelenog plana, ali na redefiniranje načina postizanja ciljeva kako bi poljoprivrednici bili nagrađivani za svoje doprinose, a ne da je u fokusu kažnjavanje za propuste. Smanjenje uvjetovanosti i broja kontrola bili su među važnijim zahtjevima. Kolege je izvijestila i kako na nacionalnoj razini zajedno s Hrvatskom poljoprivrednom komorom i savezima proizvođača radi na administrativnom rasterećenju i jačanju položaja poljoprivrednika. Iako se traži zajedničko europsko rješenje koje bi imalo pozitivan utjecaj na budućnost europske poljoprivrede i sigurnost opskrbe hrane, puno se može postići i rasterećenjima na nacionalnoj razini kako bi ukupni učinak bio veći.
 
Jedno od ključnih pitanja rasprave odnosio se na moguće otvaranje zakonskog okvira, odnosno iniciranja pregovora o izmjenama temeljnih uredbi ZPP-a, na što su ministri velikom većinom odgovorili pozitivno i na taj način jasno signalizirali političku volju za pružanjem brzog i učinkovitog odgovora na probleme sektora. Pritom su istaknuli ključnu ulogu ZPP-a te pozdravili već usvojene ili najavljene mjere Europske komisije poput primjerice, odstupanja od pravila povezanih s uvjetovanošću isplata održavanjem neproizvodnih obilježja ili revizije EU metodologije sustava nadzora obradivih površina.
  
Na margini sastanka hrvatska i njemačka delegacija održale su bilateralni sastanak, na kojem je dogovoreno jačanje suradnje u nizu područja od zajedničkog interesa, a osim toga Hrvatska je sudjelovala i na sastanku MED-9 skupine (države članice iz Sredozemnog bazena) gdje se razmatralo zajedničko nastupanje ovih država u okviru rasprava u Vijeću.
 
 

Pisane vijesti