Održano Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva EU u Bruxellesu

  • Slika /slike/Priopcenja/325486658_5495891993846280_1027061937195537740_n.jpg
  • Slika
  • Slika
Dana 30. siječnja 2023. godine u Bruxellesu je održano Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva EU na kojem je hrvatsko izaslanstvo predvodila ministrica Marija Vučković. Kraljevina Švedska preuzela je predsjedanje Vijećem i na samom početku predstavila svoj program rada u području poljoprivrede i ribarstva.

Ministri su razmijenili mišljenja o utjecaju ruske invazije na Ukrajinu na tržište poljoprivrednih proizvoda. Ministrica Vučković naglasila je odlučnost u borbi protiv destabilizacije sigurnosti opskrbe hranom u svijetu ustvrdivši da je tu borbu nužno početi osnaživanjem EU proizvođača hrane koji se već mjesecima bore s povećanjem cijena energenata i svih poljoprivrednih inputa.

Ministri su predlagali različita rješenja koja su u dosadašnjim nastojanjima da se ublaže posljedice kriza davale određene rezultate. „I do sada smo u suradnji s Europskom komisijom poduzimali mjere kako bismo im pomogli u prevladavanju posljedica još jedne krize, nastavljamo s raspravom o mogućim rješenjima i modalitetima daljnje potpore poljoprivrednicima te građanima Ukrajine. Naše zajedničko tržište je snažno i otporno te se trebamo pobrinuti da takvo i ostane, trebamo zajednička, ciljana i pravedna rješenja“izjavila je ministrica Vučković u Bruxellesu.

Ministri su razmijenili mišljenja o poljoprivrednim aspektima revizije Direktive o industrijskim emisijama čije ciljeve Hrvatska u potpunosti podržava, smatrajući da je potrebno pronaći pravu mjeru i model kojim bi istovremeno ojačali sigurnost opskrbe hranom i dali poljoprivrednicima motiv da nastave s proizvodnjom. 

Hrvatska je podržala slovenski prijedlog o označavanju zemlje podrijetla meda ususret reviziji zakonodavstva koje regulira to pitanje jer smatra da se kvalitetnim označavanjem prehrambenih proizvoda potrošačima daje mogućnost donošenja informiranih odluka o kupnji, ali prije svega se štite i osnažuju domaći proizvođači.

Od ostalih tema portugalsko izaslanstvo dalo je svoje viđenje buduće revizije zakonodavstva EU-a kako bi se osigurala dobrobit životinja tijekom transporta te je provedena rasprava o mogućnostima biogospodarstva u svjetlu aktualnih izazova s posebnim naglaskom na ruralna područja.

Pisane vijesti