Održan sastanak s LAG-ovima: za lokalni razvoj 103 mln EUR do 2027.

Slika /slike/Priopcenja/IMG_8588.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom, v.d. ravnateljicom Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Željkom Gudelj-Velagom i suradnicima u utorak, 31. siječnja 2023. godine, u Zagrebu održala sastanak s više od stotinu predstavnika 51 lokalne akcijske grupe (LAG) na temu stanja provedbe LEADER pristupa u Hrvatskoj i mogućnostima za provedbu ovog programa od 2023.godine. Sastanak se održao u okviru radionice koju je Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Nacionalnom ruralnom mrežom, LEADER mrežom Hrvatske i Hrvatskom mrežom za ruralni razvoj organiziralo za LAG-ove.

Ministrica Vučković predstavila je rezultate provedbe LEADER-a u Republici Hrvatskoj i pripremne aktivnosti za razdoblje 2023.-2027. te je tom prilikom istaknuto kako su LAG-ovi objavili natječaje vrijedne 87,6 milijuna eura, pri čemu je do 23. siječnja 2023. odobren 3.601 projekt u vrijednosti od 64 milijuna eura, uslijed čega će doći do stvaranja novih 210 radnih mjesta.  U odnosu na Program ruralnog razvoja, u Strateškom planu RH do 2027. povećana su sredstva za LEADER program na 103 milijuna eura. Uključivanjem lokalnog, ruralnog stanovništva u izradu i provedbu strategije područja na kojem žive jamstvo je određivanja mjera i potpora koje najbolje odgovaraju njihovim potrebama, okolišu, kulturi, radnim tradicijama i vještinama.

Predstavnicima LAG-ova prezentiran je napredak u pripremi lokalnih razvojnih strategija, otvorena je rasprava o novim mjerama i kriterijima za dodjelu sredstava LAG-ovima u razdoblju 2023.-2027., pri čemu će Ministarstvo poljoprivrede pripremiti i javno objaviti odgovore na sva ključna pitanja važna za rad LAG-ova. Sve lokalne akcijske grupe su još jednom pozvane da upute svoje prijedloge i komentare vezano uz novo razdoblje i kriterije dodjele sredstava te da se uključe u tematsku radnu grupu u okviru Nacionalne ruralne mreže gdje mogu raspravljati i prezentirati jedinstvena stajališta važna za unapređenje njihovog rada.

Pisane vijesti