Održana konferencija Šumarska znanost: razvoj i napredak na temeljima prošlosti

Slika /slike/Priopcenja/HŠI_100223.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljicom Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renatom Ojurović u petak, 10. veljače 2023., u Jastrebarskom u nazočnosti predsjednice saborskog Odbora za poljoprivredu i zastupnice u Hrvatskom saboru Marijane Petir, predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Nediljka Dujića, dekana Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu Josipa Margaletića i ravnateljice Hrvatskog šumarskog instituta Sanja Perić i ostalih uvaženih gostiju i predstavnika akademske i stručne zajednice sudjelovala na otvorenju Prve međunarodne konferencije mladih znanstvenika Jugoistočne Europe u organizaciji Hrvatskog šumarskog instituta i Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom Šumarska znanost: razvoj i napredak na temeljima prošlosti.

Konferencija „Šumarska znanost: razvoj i napredak na temeljima prošlosti“ održava se povodom obilježavanja 25. godišnjice smrti tragično preminulih šumarskih znanstvenika koji su za sobom ostavili neizbrisivi trag u šumarskoj znanstvenoj zajednici: dr. sc. Nikole Komlenovića, dr. sc. Branimira Mayera, dr. sc. Petra Rastovskog, prof. dr. sc.  Ante Krstinića, mr. sc. Zlatka Perića i mr .sc. Gorana Bušića.

Ovom prigodom je ministrica Vučković zahvalila Hrvatskom šumarskom institutu i Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, na uspješnoj i kvalitetnoj suradnji, a koja se nastavlja u okviru projekata financiranih od Ministarstva poljoprivrede iz sredstava naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma (OKFŠ) sa svrhom očuvanja sastojina hrasta lužnjaka i poljskog jasena u Hrvatskoj.

Tijekom konferencije Ministrica Vučković je istaknula kako Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano iz sredstava OKFŠ-a pridonosi jačanju kapaciteta zaštite šuma od požara pri čemu je za prošlu i tekuću godinu za opremanje i osposobljavanje vatrogasnih zajednica osiguralo više od 9,5 milijuna eura, u projektu modernizacije vozila vatrogasnih postrojbi kojega vodi Ministarstvo unutarnjih poslova sudjelovalo s više od 5 milijuna eura u sklopu kojega su nabavljena 94 vatrogasna vozila te izrađuje preko 26 milijuna eura vrijedan Akcijski plan održavanja i izgradnje šumskih prometnica na području primorske Hrvatske do 2025.

Ministarstvo poljoprivrede u šumarski sektor ulagalo je i putem Programa ruralnog razvoja kroz mjere poput konverzije degradiranih šumskih sastojina, izgradnje šumske infrastrukture, modernizacije šumarskih tehnologija, ukupno preko 93,5 milijuna eura, dok je u novom programskom razdoblju do 2027. osigurano 82 milijuna eura.

Pisane vijesti